
Salade van geschaafde venkel en citroen
- 6 personen
- 10 min
- waardering 8,5
- Bijgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 4 grote venkelknollen
- 2 citroenen
- extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
Bereiden
Snijd de boven- en onderkant van de venkelknollen en snijd de knollen in de lengte doormidden. Verwijder eventuele dikke, vezelige buitenste delen. Bewaar het venkelloof. Schaaf of snijd de venkel in zeer dunne plakken en doe in een kom. Knijp er 1 citroen boven uit en voeg een paar flinke snuffen zout en een royale scheut olijfolie toe. Schep om tot al het schaafsel met olie bedekt is en glanst.
Snijd de andere citroen in kwarten, wip eventuele pitten die je tegenkomt eruit en snijd de kwarten in zeer dunne schijfjes. Meng door de venkelsalade. Breng verder op smaak en voeg nog wat extra olie en het venkelloof toe.
Opmerking
Hoewel ik niet graag het woord 'clean' gebruik bij het beschrijven van eten, is er eigenlijk geen woord dat de frisheid en puurheid van deze salade beter uitdrukt. Het is een prachtige combinatie van lichtgroene en gele 'snippers' die Mauro, mijn schoonvader, vaak maakt: het perfecte decor voor geroosterde kip of varkensvlees, maar op zichzelf ook superlekker. Dit is de simpelste versie van deze salade, maar je kunt hem ook gebruiken als basis voor vele andere heerlijke toevoegingen, zoals stukjes kaas (feta, ricotta salata, pecorino), kruiden, noten, zaden, ansjovis, olijven, enzovoort. En als je cederappels kunt vinden een citrussoort met dik, eetbaar wit merg aan de binnenkant – is dat helemaal fantastisch!
Kookboek
Het recept 'Salade van geschaafde venkel en citroen' is afkomstig uit het kookboek...

For the love of lemons
Letitia Clark
When life gives you lemons... Dan maak je er heerlijke Italiaanse gerechten mee! Dat bewijst Letitia Clark in dit zonnige kookboek vol gerechten waarin (een vleugje) citroen schittert: 'For the love of lemons'. Maak gestoofde kip met artisjok... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland