Wortelsalade recepten

Wortelsalade

Wortelsalade

Rasp 500 g geschrapte wortelen. Schil en ontvlies 4 sinaasappels en snijd het vruchtvlees in stukjes. Schil 2 flinke, milde uien en snijd ze in dunne ringen. Leg de geraspte wortelen in een bergje in een slakom, besprenkel ze met een vinaigrette met citroensap en doe er de stukjes sinaasappel bij. Roer en garneer met de uienringen. Dien de wortelsalade koud op. ¹)

Wortelsalade met bleekselderij

Week 50 g rozijnen in de slaschaal ca. 10 minuten in 100 ml sinaasappelsap. Schrap 750 g winterwortel of bospeen en rasp ze fijn. Schil 3 stengels bleekselderij met een dunschiller en snijd de stengels in plakjes. Roer 50 ml sherry en 4 eetlepels kerriesaus door de rozijnen in het sap. Schep de wortel en bleekselderij erdoor en laat de salade minstens 1 uur staan. Rooster 25 g pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Schep de salade nog een keer door en strooi de pijnboompitten erover.

Wortelsalade met rozijnen en sinaasappel

Pers 1 sinaasappel en 1 citroen uit. Breng het sap met ½ eetlepel shoarmakruiden en 50 g rozijnen aan de kook en laat het afkoelen. Schil een tweede sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Snijd de partjes in stukjes. Maak 300 g wortels schoon en rasp ze grof. Schep de geraspte wortel en de stukjes sinaasappel door het afgekoelde sap. Breng de wortelsalade op smaak met zout en peper.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie ]

[ Beeld: pamuk | Shutterstock.com ]