Zelfgemaakte azijn

  • 2 keer 750 ml
  • 5 min
  • waardering 7,7
  • Sauzen / dips
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 flessen wijn zonder conserveringsmiddelen (of cider of mousserende wijn)
  • 125 ml ongepasteuriseerde appelciderazijn (natuurvoedingswinkels) of een moedercultuur voor azijn

Bereiden

Reinig je glazen of aardewerken pot (2 liter) grondig in heet zeepsop, spoel hem goed af en laat hem drogen aan de lucht.

Giet de wijn in de pot en doe de azijn of de moedercultuur erbij.

Leg een strak geweven wollen doek losjes over de rand van de pot en bevestig die met elastiek of keukentouw. Zet de pot weg op een koele, donkere, goed geventileerde plek.

Test vanaf een paar weken regelmatig de smaak en geur van je brouwsel. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur zal de vergisting van de azijnmoeder en de alcohol tussen de 3 weken en 6 maanden duren, dus blijf proeven tot je hem lekker vindt en de alcohol in azijn is omgezet.

Giet de azijn over in kleinere flessen, sluit ze af en zet ze in je voorraadkast, waarin de azijn onbeperkt houdbaar is. Als je bang bent voor oxidatie, kun je de afgesloten flessen voor de zekerheid 10 minuten in een steelpan met op 60 °C gehouden water zetten.

Extra benodigd

1 glazen tweeliterpot of aardewerken pot, doek om de pot mee af te dekken, 2 driekwartliterflessen met nauwe hals en sluiting

Tip

Een absolute aanrader in saladedressings met olijfolie, mosterd, zout en peper.

Opmerking

'Een paar jaar geleden gaf een vriend me een fles door hemzelf gemaakte honingkleurige Semillonwijn cadeau. Toen ik de fles een jaar later uit de kelder haalde, was ik ontroostbaar toen bleek dat hij niet meer goed sloot. Hij was wel te drinken, maar niet super. Niet in staat hem door de gootsteen te spoelen, goot ik hem over in een grote pot en deed er de moedercultuur van een appelciderazijn bij. Zes maanden later nam ik een proefslokje. Tot mijn verbazing en opluchting ontdekte ik dat mijn biologieproef tot een echt uitzonderlijke azijn had geleid. Dat is wat ik zo leuk vind aan alles helemaal zelf bereiden. Het heeft niet altijd te maken met planning, hard werk en bergen ingrediënten - soms begin je zomaar aan een project en sta je na afl oop versteld van het resultaat. Om zelf azijn te maken heb je niet meer nodig dan een goede kwaliteit wijn of andere drank en een beetje ongepasteuriseerde wijn of een 'azijnmoeder' uit de natuurvoedingswinkel.' - Kate Walsh

Kookboek

Het recept 'Zelfgemaakte azijn' is afkomstig uit het kookboek...

Real Food

Kate walsh

Maak de basis van je gerechten eenvoudig zelf! Stop met het kopen van kant-en-klaar-producten. Je hoeft geen kok te zijn om heerlijke jam, pittige... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Saus recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!