Maissoep
- 8 personen
- 20 min
- waardering 8,5
- Voorgerecht
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 100 g maiskorrels, plus 450 g extra
- 150 g room
- 30 g olijfolie
- 30 g bieslookolie (zie onderaan het recept)
Bereiden
Verdeel de maiskorrels over een metalen bord en brand ze met een crème-brûléebrander totdat ze aan alle kanten zwart en geel kleuren. Zet apart.
Doe de resterende mais, de room, 130 ml water en de olijfolie in de Thermomix en mix 10 minuten op 70 °C en op maximale snelheid. Heb je geen Thermomix, hak dan de resterende mais in een blender. Zet een pannetje op het vuur en warm de mais, de room, het water en de olijfolie gedurende 10 minuten op 70 °C.
Giet door een zeef, breng op smaak met zout en doe het mengsel in een spuitfles met twee patronen. Bij Oak mengen we de gebrande mais met de bieslookolie en spuiten daarop het maisschuim. In Brazilië worden alle ingrediënten met elkaar gemengd zodat het een pittige, vloeibare soep wordt. Bom apetite!
Extra benodigd
Crème-brûléebrander, Thermomix of blender, sifon
Bieslookolie
Doe 300 g bieslook en 500 g neutrale olie in de Thermomix. Mix 1 minuut op 70 °C op maximale snelheid. Heb je geen Thermomix, verhit dan de olie in een pannetje tot 70 °C. Hak de bieslook fijn in de blender en voeg toe aan de olie. Laat zeer kort frituren en haal het pannetje van het vuur. Giet het oliemengsel door een zeef. Na afkoelen kun je de bieslookolie 1 maand bewaren.
Opmerking
Romige maissoep is een alledaags gerecht in Brazilië. Het doet mij denken aan de keuken van mijn oma. 100% comfortfood!
Kookboek
Het recept 'Maissoep' is afkomstig uit het kookboek...
Oak
Marcelo Ballardin
Topchef Marcelo Ballardin leefde in Brazilië, de Verenigde Staten, Italië en Engeland vooraleer hij neerstreek in België. In dit boek vertelt hij over eten, koken en de liefde in al haar vormen. Hij legt zijn recepten en zijn ziel bloot... lees verder
© Uitgeverij Lannoo