Romige tuinkerssoep

  • 6 personen
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • plantaardige olie
  • 250 g (biologische) gerookte spekblokjes of een pakje gerookte spekjes van De Vegetarische Slager
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ½ ui, gesnipperd
  • 1½ theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 preien, in ringetjes, gewassen
  • 3 groentebouillontabletten
  • 1 worteltje
  • 1 aardappel, geschild
  • 1 kleine pot witte bonen van ca. 360 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 100 ml volle melk
  • 3 doosjes biologische tuinkers

Bereiden

Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak hierin de spekblokjes zachtjes aan gedurende 5 minuten. Voeg de knoflook en de ui toe en bak deze al omscheppend mee. Voeg als de ui glazig ziet het vijfkruidenpoeder toe en bak nog even mee. Draai het vuur uit en zet opzij.

Doe 2 liter water in een soeppan en voeg de prei en de bouillontabletten toe, breng dit samen aan de kook. Rasp met een fijne rasp het worteltje en de aardappel en voeg toe aan de bouillon en prei. Roer goed door en laat 15 minuten zachtjes koken.

Pureer de witte bonen samen met de afgeknipte tuinkers uit de twee bakjes en de melk, en voeg dit al roerend aan de soep toe. Voeg het spek-uimengsel toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten zacht koken. Breng op smaak met versgemalen peper.

Dien de tuinkerssoep op in een mooi diep bord, waarbij je elk bord met een flinke toef tuinkers garneert.

Opmerking

'Een aantal jaar geleden gaf ik een kookworkshop op een food festival. Door een miscommunicatie wist ik niet dat het om het eerste volledig vegetarische festival ging. Vijf minuten voor aanvang - de workshop zat helemaal vol - hoorde ik dit belangrijke detail. Ik kreeg het even heel benauwd, want van de drie gerechten die we gingen maken, bevatten er twee vlees. Met rode vlekken in mijn nek vertelde ik de organisatie de waarheid. En we kwamen het volgende overeen: ik zou de deelnemers op de hoogte brengen en ze daarbij de keuze laten of ze wilden meedoen of het betaalde workshopgeld terug zouden krijgen. Ik had - en dat was denk ik mijn redding - biologisch vlees ingekocht. Gelukkig bleef iedereen en werd het een heel leuke workshop waar we onder andere deze soep maakten. Later kreeg ik via social media nog een tijd lang berichtjes en foto's van mensen die de soep thuis nogmaals maakten, omdat ze hem zo lekker vonden. Wat ik toen niet wist en nu wel, is dat er ook heel lekkere vegetarische spekjes bestaan van De Vegetarische Slager. Die kunnen prima als vervanger dienen.' - Joke Boon

Kookboek

Het recept 'Romige tuinkerssoep' is afkomstig uit het kookboek...

Bonen!

Joke Boon

In 'Bonen!' laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en... lees verder

© Carrera

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige soep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!