Kiptajine met artisjokkenharten
- 6 personen
- 100 min
- waardering 5,8
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Gevogelte
Ingrediënten
- 80 ml olijfolie
- 10 tot 12 kippendijen en/of drumsticks
- 4 grote uien, gesnipperd
- 1 groot bosje verse peterselie of koriander, fijngesneden
- 12 tot 14 artisjokkenharten, in dikke plakken gesneden (als je ze uit de diepvries haalt, laat ze dan eerst ontdooien)
- 3 ingelegde (Marokkaanse) citroenen, in stukjes of plakjes (te koop bij delicatessenwinkels en oosterse winkels)
- 330 g gekookte kikkererwten (of uit blik, of uit de diepvries)
- 1 theelepel gemalen koriander
- ¼ theelepel komijn
- snufje nootmuskaat (liefst versgemalen)
- ½ theelepel gemalen kurkuma
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
Bereiden
Verhit de helft van de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur. Doe de kip erin en bak rondom bruin in 3 à 4 minuten. Doe er 80 ml water, bij, dek de pan af en laat 20 minuten sudderen, of tot de kip bijna gaar is.
Verhit de rest van de olie in een tajine of een grote stoofpan met een zware bodem. Voeg de ui en peterselie toe en sauteer ongeveer 5 minuten tot de ui glazig is. Doe de artisjokken en ingelegde citroen erbij en sauteer nog 1 minuut. Voeg de kip, kikkererwten, koriander, komijn, nootmuskaat, kurkuma, wat zout en peper, en het paprikapoeder toe. Schenk er 80 ml kokend water bij. Zet het vuur zo laag mogelijk, dek de pan af en laat 1 uur sudderen onder af en toe roeren (u kunt ook even met de pan schudden). Als het gerecht uitdroogt (wat niet waarschijnlijk is, aangezien de groenten ook nog vocht vrijgeven), voeg dan nog een beetje kokend water toe.
Na ongeveer 1 uur is de tajine klaar, maar als je de tijd hebt, laat hem dan nog een uur of langer rustig sudderen. Hoe langer je het gerecht laat stoven, hoe beter het smaakt en hoe malser de kip zal zijn. Serveer met couscous.
Opmerking
De meeste tajinegerechten combineren proteïne (rund- of lamsvlees, vis, kip) met groenten van het seizoen. Deze variant met artisjokken wordt vaak gegeten in de lente, en is vooral populair bij Joodse Marokkaanse gezinnen, die het vaak opdienen met Pesach. Je kunt prima bevroren artisjokken gebruiken, in plaats van veel tijd besteden aan het schillen. Ik raad je ten zeerste aan om alle specerijen te gebruiken; zij maken een gemakkelijk te bereiden kipstoofpot tot een exotisch smakende delicatesse.
Kookboek
Het recept 'Kiptajine met artisjokkenharten' is afkomstig uit het kookboek...
De Joodse keuken
Janna Gur
De gerechten uit 'De Joodse keuken van Minsk tot Marrakech' zijn eenvoudig te bereiden met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten. Janna Gur is er met dit boek in... lees verder
© Uitgeverij Terra