Tajine met kip en pompoen met saffraan

  • 4 personen
  • 80 min
  • waardering 8,6
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 grote uien, gehalveerd en in dunne plakjes
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 theelepel gehakte verse gember
  • 1 groene peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 4 kippenbouten, in tweeën, of een hele kip in acht stukken
  • 2-3 laurierblaadjes
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels fijngesneden ingemaakte citroenen, zonder pitjes (Marokkaanse winkel)
  • een klein bosje koriander, stelen en blaadjes apart
  • 400 ml kippenbouillon
  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder (Pimentón, delicatessenwinkel)
  • 750-800 g pompoen, geschild en zonder zaden, in plakjes
  • een mespunt saffraandraadjes
  • 50 g blanke amandelen, in een beetje boter bruin gebakken

Bereiden

Verwarm de boter en 1 eetlepel van de olie in een ovenvaste pan of een tajine. Voeg de komijn- en korianderzaadjes en het kaneelstokje toe en bak 2-3 minuten tot je de ui, knoflook, gember en groene peper kunt toevoegen. Bak dit nog 5-6 minuten. Doe de kip in de pan en draai hem steeds om, maar laat hem niet bruin worden. Voeg de laurierblaadjes toe, de honing, de ingemaakte citroen en de gehakte koriandersteeltjes. Giet de bouillon erbij, ¼ theelepel zout, peper en het paprikapoeder. Breng aan de kook en roer goed door. Zet het deksel erop en kook zachtjes 45-50 minuten tot de kip heel zacht is.

Verwarm intussen de oven voor tot 190 ºC. Meng de pompoen met de rest van de olie, breng op smaak en bak 35-40 minuten in de voorverwarmde oven tot bruin en zacht. Week de saffraan in 2 eetlepels warm water en hak de korianderblaadjes fijn.

Als de kip gaar is, haal hem dan uit de tajine en houd hem warm. Zet het vuur hoger onder de pan of tajine en laat het vocht inkoken tot de helft. Voeg de saffraan en de korianderblaadjes toe. Laat enkele minuten doorkoken en proef het resultaat. Breng op smaak met zout, peper, ingemaakte citroen en groene peper indien nodig. Schep de geroosterde pompoen erdoor en verwarm opnieuw. Serveer de kip, pompoen en de saus samen in een schaal of in de tajine. Strooi er de amandelen en wat koriander overheen.

Tip

Serveer de tajine met boterige couscous. Giet gewoon kokend water of bouillon over de couscous tot die het vocht heeft opgenomen. Roer er met een vork wat gesmolten boter door en verwarm het opnieuw - of in een stoompan of in de magnetron.

Kookboek

Het recept 'Tajine met kip en pompoen met saffraan' is afkomstig uit het kookboek...

Pompoen

Brian Glover

Met de meer dan 35 hartige én zoete recepten uit dit boek zet je de heerlijkste pompoen-gerechten op tafel. Lichte hapjes als pompoen-filopakketjes en pompoen-salie... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (21 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • RonaldLekker recept, alleen komen het kaneelstokje, de honing en de amandelen niet in de bereidingswijze terug, terwijl deze wel in de ingrediëntenlijst staan.

    • EvaGeweldig recept! Jammer dat ik hem niet in Pintrest kan zetten.

    reageren