Tajine recepten

Zie ook

Tajine

Tajine

Het woord tajine wordt gebruikt voor zowel de aardewerk vorm als voor de inhoud ervan, het heerlijke stoofsel. Bereid een tajine het liefst in de oorspronkelijke vorm: de beroemde tajine van aardewerk met zijn karakteristieke kegelvormige deksel. Gelukkig zijn tajines tegenwoordig overal in de betere kookwinkel te koop. Maar let wel op bij de aanschaf. Verzeker je ervan dat de tajine op het vuur kan (met vlamverdeler eronder), omdat geglazuurde tajines er alleen voor de show zijn en op een vuur zullen barsten. Houd een tajine van aardewerk voor het gebruik eerst een nacht ondergedompeld in koud water. Droog de tajine daarna goed voor je hem gaat gebruiken. Als je geen tajine hebt, kan je deze gerechten ook in een gietijzeren stoofpan bereiden.

Specerijen

Het specerijenmengsel is de ziel van een goede tajine. Daarvoor hoef je niet meteen naar een oosterse bazaar te gaan. Houd het beperkt tot deze zeven specerijen. Saffraan verleent een tajine een heerlijke geur. Saffraandraadjes zijn veel beter dan het poeder, maar kosten wel wat meer. Gember, kurkuma, ras el hanout (een mengsel van 27 specerijen), paprika, cayenne-peper en komijn worden allemaal in poedervorm gebruikt en zijn maximaal een jaar houdbaar. Hartige tajines worden altijd bereid met kruiden, platte peterselie of koriander. Deze temperen de gloed van de specerijen en zorgen voor een frisse toets. Bij zoete tajines gaan er kaneelpoeder of kaneelpijpjes in en ook wat sinaasappelbloesemwater. Voor het serveren garneer je de tajine met sesamzaad en amandelsnippers. Bak de specerijen altijd eerst even in een flink hete pan met anti-aanbaklaag, zodat ze beter hun aroma afgeven.

Tajine bereiding

Houd bij het in de gaten houden van het koken altijd een glas bouillon of water bij de hand. Begin op een middelhoog vuur en laat dan stoven op een laag pitje. Een elektrische kookplaat is ideaal, omdat die de lage temperatuur regelmatig verspreidt. Je kunt de tajine ook op het gas zetten, maar gebruik daarbij altijd een vlamverdeler onder de tajine. Laat voor een smeltend zachte tajine de groenten samen met vlees stoven. Als je liever knapperige groenten en stevig vlees hebt, stoof je eerst de specerijen met het vlees. Neem het mengsel uit de tajine. Doe er de groenten in en voeg dan op het laatst het vlees weer toe om dat door te warmen. Als de saus nog te dun is nadat het vlees en de groenten al gaar zijn, neem je beide uit de tajine en laat het nat even afgedekt inkoken. Als de saus nog niet stroperig genoeg is, laat je hem verder zonder deksel inkoken.

[ Bron: 'Tajines en pastilla's' ]

[ Beeld: Grezova Olga | Shutterstock.com ]