Tajine van kabeljauw met charmoula

  • 4 personen
  • 80 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vis

Ingrediënten

  • 4 dikke kabeljauwfilets, elk 150 tot 175 g
  • 80 g bleekselderij, in staafjes
  • 50 g wortel, in staafjes
  • 150 g venkelknol, in staafjes
  • 300 g vaste aardappelen, in zeer dunne plakken
  • 100 ml tomatensap
  • 150 g tomaten, in dunne plakken
  • voor de charmoula
  • 15 g verse koriander
  • 15 g verse bladpeterselie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel azijn
  • 3 tot 4 eetlepels citroensap
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • cayennepeper naar smaak

Voorbereiden

Doe alle ingrediënten voor de charmoula met 2 theelepels zout in een blender of keukenmachine en draai ze tot een puree. Leg de kabeljauwfilets in een zuurbestendige schaal en besmeer ze aan beide kanten met ca. 100 ml charmoula. Dek de schaal af en laat de vis minstens 30 minuten tot een paar uur in de koelkast marineren.

Bereiden

Leg de staafjes bleekselderij, wortel en venkelknol op de bodem van een grote van tevoren geweekte tajine van ca. 26 cm doorsnede. Bestrooi de groenten met zout en peper. Schik er de plakken aardappel op.

Meng 1 eetlepel charmoula met het tomatensap en giet dit over de aardappel. Doe het deksel op de tajine en zet deze op een vlamverspreider op middelhoog vuur. Laat ca. 30 minuten sudderen, of tot de aardappel bijna gaar is.

Leg de visfilets op de aardappel. Bestrooi ze met wat zout en peper en schik er dan de plakken tomaat op. Bestrooi ook die met wat zout en peper. Zet het deksel op de tajine. Laat de vis 20 tot 30 minuten sudderen, of tot de vis en aardappel gaar zijn. Dien onmiddellijk op.

Extra benodigd

Blender of keukenmachine, tajine (Ø 26 cm)

Kookboek

Het recept 'Tajine van kabeljauw met charmoula' is afkomstig uit het kookboek...

Tajine

Kim Maclean

De Marokkaanse keuken is hot, en dat is vooral te danken aan de fantastische tajinegerechten die er zo'n bijzonder, zuidelijk tintje aan geven. Kim Maclean laat zien dat er... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • RolandTajine van kabeljauw met charmoula: dit recept geeft na een lange kooktijd voor mij persoonlijk een te zure en tegenvallende smaak omwille van de charmoula.

    reageren