Tajine met kikkererwten, sinaasappel en abrikozen

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,3
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, in dunne ringetjes
  • 3 teentjes knoflook, gekneusd
  • 2 theelepels gemalen kurkuma
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 kaneelstokje, in tweeën
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 kleine aubergine, in blokjes
  • 2 wortels, geschrapt en in blokjes
  • 400 g geschilde kerstomaatjes uit blik
  • 400 g kikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 75 g gedroogde abrikozen, gehalveerd
  • zeste en sap van 1 sinaasappel
  • sap van ½ citroen
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel honing of dadelsiroop
  • 200 g bladspinazie
  • handvol bladpeterselie, grof gesneden
  • voor de couscous
  • 200 g volkorencouscous
  • grote handvol bladpeterselie, kleingesneden
  • zeste en sap van 1 citroen
  • voor de harissayoghurt
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 theelepels harissapasta

Bereiden

Verhit de olijfolie in een grote, vuurvaste pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak hem enkele minuten op laag vuur tot hij zacht is. Doe de knoflook en de specerijen erbij. Bak ze 2-3 minuten mee en voeg na ca. 1 minuut een scheutje water toe. Doe de aubergine en de wortels erbij, roer goed om ze te bedekken met het uienmengsel en stoof alles nog eens 2 minuten. Roer het mengsel af en toe door.

Voeg de tomaten, de kikkererwten, de abrikozen, het sinaasappelsap en de -zeste, het citroensap, de bouillon en de honing of dadelsiroop toe. Doe er zout en peper bij, roer het geheel goed en laat het 45-60 minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn. (Je kunt alles ook 1 uur in een voorverwarmde oven op 160 °C zetten.)

Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing en laat hem staan. Schep hem daarna luchtig met een vork. Breng hem op smaak met zout en peper, en roer de peterselie en het citroensap erdoor. Garneer hem met de citroenzeste.

Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de spinazie en de peterselie toe aan de tajine en wacht tot de spinazie begint te slinken. Meng de yoghurt en de harissapasta in een kom door elkaar.

Dien de tajine op met de couscous en geef de harissayoghurt er apart bij.

Kookboek

Het recept 'Tajine met kikkererwten, sinaasappel en abrikozen' is afkomstig uit het kookboek...

De vitale keuken

Mimi Spencer & Sam Rice

Naarmate je ouder wordt is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Maar met onze drukke levens is dit helaas niet altijd even gemakkelijk. Mimi Spencer... lees verder

© Spectrum

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!