Tajine van konijn met tomaten

  • 4 personen
  • 85 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 eetlepels vloeibare honing
  • 3 sjalotjes, fijngehakt
  • 1 snufje cayennepeper
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 snufje saffraanpoeder
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 4 konijnenbouten
  • 3 wortels, in blokjes
  • 1 takje bleekselderijblad, in stukjes van 1 cm
  • 1 takje verse tijm
  • 5 blaadjes verse salie
  • 20 pijnboompitten
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 takje verse basilicum, fijngehakt

Bereiden

Dompel de tomaten 30 seconden in een kom kokend water. Schep ze eruit met een schuimspaan en laat ze schrikken in koud water. Trek er de velletjes af zodra ze zijn afgekoeld en verwijder het zaad. Hak het vruchtvlees van de tomaten fijn. Doe de blokjes met 1 eetlepel olijfolie in een stoofpan. Zet de pan op hoog vuur zodat het vocht kan verdampen. Controleer de inhoud van de pan regelmatig. Voeg het kaneelpoeder en de honing toe. Schep even om en laat op het vuur tot je een droge compote hebt. Zet weg.

Fruit de sjalotjes in de olijfolie in de tajine op een matig vuur. Schep af en toe om tot ze glazig zijn. Voeg dan de cayennepeper, het paprikapoeder, de saffraan en de knoflook toe.

Voeg de stukken konijn toe en schep ze om met het sjalotmengsel. Voeg de groenten, de verse tijm en de salie toe. Breng op smaak met zout en peper en giet er een glas water bij. Zet het deksel op de tajine en laat alles 45 minuten stoven. Controleer de inhoud van de tajine regelmatig. Voeg de tomatencompote toe zodra het konijn gaar is en de saus is ingekookt. Schep alles losjes door elkaar.

Bak in een hete, droge anti-aanbak koekenpan de pijnboompitten en het sesamzaad goudbruin. Strooi ze over de tajine en strooi er dan het basilicum over.

Extra benodigd

Tajine

Opmerking

'Een konijn-tajine met een Marokkaanse vader en Provençaalse moeder. In Noord-Afrika eet men geen konijn, maar haas is er wel geliefd. Die bereidt men in stoofpotten met flink wat specerijen om de wildsmaak wat te temperen.' - Marie Chemorin

Kookboek

Het recept 'Tajine van konijn met tomaten' is afkomstig uit het kookboek...

Tajines en pastilla's

Marie Chemorin

Tajines en pastilla's zijn onweerstaanbare gerechten. Met deze fluweelzachte stoof-schotels en originele filodeeghapjes zijn alle combinaties mogelijk: lams... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (13 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • J.Makkelijk en heerlijk. Volgende keer smeren we wel het vlees met meer kruiden in vooraf. Dit gerecht zou ook met ander vlees lekker zijn denk ik. Kip bijvoorbeeld. Wij aten er jasmijn rijst. Of dat hoort weet ik niet, maar dat was erg lekker.

    reageren