Chocolademousse recepten

Zie ook

Chocolademousse

Chocolademousse

Met chocolademousse kun je het je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. De echte Franse chocolademousse wordt gemaakt met eieren en een beetje boter of room. Moderne kookboeken laten de eieren meestal weg en gebruiken alleen room.

Franse chocolademousse

Voor de Franse mousse smelt je 200 gram pure chocolade in kleine stukjes met een eetlepel boter au bain-marie in een kom boven een pan met een laag kokend water. Dan splits je drie eieren en klop je de eidooiers met 50 gram suiker tot een crèmekleurige massa. De eiwitten klop je zo stijf dat er pieken blijven staan. Roer eerst de eiercrème door de iets afgekoelde chocolade en spatel dan het eiwit luchtig door de mousse. De Grote Larousse Gastronomique schrijft voor: 'Smelt 150 g couverture (bittere smeltchocolade) au bain-marie en roer er van het vuur af 80 g boter door. Roer er vervolgens 2 flinke eierdooiers door. Klop 3 eiwitten met 1 mespunt zout stijf en voeg 25 g suiker en 1 zakje vanillesuiker toe als de eiwitten beginnen te schuimen. Klop door tot ze heel stijf zijn en spatel ze voorzichtig door de chocolade. Vul er een grote coupe mee en zet de chocolademousse minstens 12 uur in de koelkast.'

Makkelijke chocolademousse

Voor de moderne chocolademousse smelt je 200 g chocolade (puur, melk of wit) in stukjes met 50 ml slagroom in een steelpan op heel zacht vuur. Klop 200 ml slagroom stijf met een zakje vanillesuiker en spatel de gesmolten chocolade erdoor. Laat de chocolademousse in de koelkast in drie tot vier uur opstijven en serveer de mousse in bolletjes op bordjes of in coupes met een scheutje likeur erover en een toef slagroom erop. Of schep de chocolademousse direct na het maken in glaasjes en laat de mousse dan opstijven.

[ Beeld: Iova Mihai | Shutterstock.com ]