Tiramisu recepten

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu is ontstaan in Treviso, waar aan het eind van de jaren zestig het restaurant Le Beccherie dit nagerecht een Venetiaanse benaming gaf: 'tirame su' (pep me op). En dit energierijke toetje is inderdaad een echte opkikker, het wordt immers met veel suiker en met eigeel bereidt. De grappige naam heeft bijgedragen aan de populariteit van dit toetje, dat nog altijd op de kaart staat van Le Beccherie, waar het nog altijd tweemaal per dag wordt klaargemaakt, voor de lunch en voor het diner.

Makkelijk

Tiramisu is een even gezellig als makkelijk te maken nagerecht, omdat er geen kook- of bakwerk aan te pas komt. Er zijn lange vingers voor nodig - gedrenkt in koffie zodat ze zacht zijn - die in laagjes worden opgestapeld met daartussen met suiker en eieren opgeklopte mascarpone, waarna de koelkast het echte werk voor je doet. In Italië is tiramisu zo'n gewoon dessert dat het vooral thuis wordt gegeten. Elk gezin heeft zijn eigen recept. Je treft tiramisu zelden op de kaart in een restaurant, of het moet een fabriekstiramisu zijn in een pizzeria...

Tiramisu (basisrecept)

Zet de dag van tevoren 200 ml heel sterke koffie en laat hem koud worden. Klop 4 eiwitten stijf. Breng tegelijkertijd 90 g fijne kristalsuiker in 2 eetlepels koud water aan de kook en kook de stroop 3 minuten. Giet de stroop al kloppend in een dun straaltje bij de eiwitten en blijf kloppen tot het schuim is afgekoeld. Klop 250 g mascarpone en 4 eierdooiers door elkaar en spatel er in gedeelten het afgekoelde eiwit door. Dompel 20 lange vingers even in de koude koffie. Leg een laag lange vingers in een schaal van 19 x 24 cm. Besprenkel ze met 2½ eetlepel droge marsala en bedek ze met de helft van het mascarponemengsel. Rasp er 90 g melkchocolade overheen. Leg er nog een tweede laag lange vingers in, besprenkel ze met 3 eetlepels droge marsala en bedek ze met mascarpone. Zet de schaal tot de volgende dag in de koelkast. Bestuif de tiramisu voor het opdienen met gezeefde cacao. ¹)

[ Bron: 'Tiramisu' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Natalia Bulatova | Shutterstock.com ]