Schol recepten

Schol

Schol

Schol komt voor in de kustgebieden van Portugal tot in Noorwegen, maar vooral in de Noordzee. Deze ovale platvis met 4-7 botte beendoorns op de kop is te herkennen aan de helder oranje stippen op de bovenkant. Schol wordt zelden groter dan 50 cm en weegt maximaal 2-3 kilo. De scholstand in de Noordzee is door de steeds duurzamere manier van vissen weer toegenomen. In het najaar is de schol het zwaarst, dan is hij ook op z'n lekkerst. Tijdens de voortplantingsperiode van januari tot en met maart is de vis veel magerder.

Gebakken schol

Een grote schol is ruim voldoende voor twee personen. Knijp een halve citroen boven de schol uit en wrijf de vis in met zout en peper. Laat de schol zo 10 minuten liggen en als hij uit de koelkast komt, ook op kamertemperatuur komen. Laat in een grote (ovale) koekenpan 50 gram roomboter smelten en zo heet worden dat het schuim begint weg te trekken. Wentel de schol dan door wat bloem en leg de schol met de bruine kant in de pan. Bak de schol op matig hoog vuur in 4 minuten mooi knapperig, keer hem voorzichtig met een brede spatel en bak de vis in nog 4 minuten net gaar. Het vel en ook de graten geven de vis tijdens het bakken een heerlijk pittige en sappige smaak.

Scholfilet

Zie je op tegen een hele schol, begin dan met scholfilet. Die zijn mooi dun en dus supersnel klaar.  Je kunt ze op dezelfde manier bakken als hele schol. Reken op een baktijd van 2-4 minuten, een beetje afhankelijk van de dikte van de filets. Of bereid ze met een laagje gehakte amandelen erop in een hete oven. Van in de lengte doorgesneden filets maak je leuke rolletjes die je kunt stomen of met een lekker sausje van room en mosterd en wat geraspte kaas in de oven laat gratineren.

Scholfilet uit de oven

Neem voor 2 personen 3 hele scholfilets en halveer die filets in de lengte. Wrijf ze in met zout, peper en wat citroensap en leg ze met de velkant naar boven op een plank. Bestrijk de filets met een mengsel van verse roomkaas, geraspte mierikswortel en fijngeknipte dille, of gewoon met verse roomkaas met kruiden. Rol de scholfilets op en wikkel elk rolletje in een plakje katenspek. Vet twee eenpersoons ovenschaaltjes in met boter, verdeel 100 g zeekraal over de bodem en zet de scholrolletjes rechtop op de zeekraal. Roer de resterende roomkaas met wat melk tot een mooi sausje en schenk dit over de rolletjes. Strooi er nog wat geraspte kaas over en laat de scholrolletjes in een voorverwarmde oven van 200 °C in 20-25 minuten gaar worden.

[ Beeld: AS Food studio | Shutterstock.com ]