Scholfilet met limoen op wortelpuree

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,6
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vis

bevat per portie

  • 255 kcal

Ingrediënten

  • 600 g scholfilets
  • 600 g winterwortel, in plakjes
  • 1 limoen
  • 50 g roomboter
  • 75 ml slagroom
  • 3 eetlepels bieslook, heel fijngeknipt

Bereiden

Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen.

Kook de wortelplakjes in een pan met weinig water en wat zout in 15 minuten gaar. Boen de limoen schoon en rasp er een ½ eetlepel groene schil af. Pers de limoen uit. Smelt de boter in een koekenpan en roer 1 eetlepel limoensap en de ½ eetlepel geraspte limoenschil erdoor. Leg de scholfilets erin en smoor ze afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar.

Giet de worteltjes af en schenk de slagroom en 2-3 eetlepels kookvocht erbij. Pureer de worteltjes met de staafmixer tot een gladde puree. Voeg zout en peper toe en warm de wortelpuree nog even zachtjes door. Schep de puree op vier borden en leg de scholfilets erop. Kook het smoorvocht op hoog vuur even in en schep het over de scholfilets. Strooi het bieslook erover. Lekker met risotto.

Extra benodigd

Staafmixer

Variatietip

Vervang de limoen door citroen.

Kookboek

Het recept 'Scholfilet met limoen op wortelpuree' is afkomstig uit het kookboek...

Over VIS & VIS

het Nederlands Visbureau

'Over VIS & VIS' is een uitgave van het Nederlands Visbureau waarin lezen en genieten op unieke wijze samengaan. Een boek met actuele achtergrondinformatie... lees verder

© Nederlands Visbureau. Beeld: Fotostudio Voorhuis

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Schol recept tips

Reacties op dit recept

  • IngeErg smakelijk. Ik had alleen iets minder wortelpuree gemaakt zodat de verhouding vis en puree wat beter is, naar mijn smaak. De vis was wel iets week door het smoren, volgende keer bak ik de scholfilets toch liever iets krokanter. De wortelpuree is namelijk ook heel zalvig dus als de vis dan een knappertje heeft. Nog smakelijker!

    reageren

  • LidyIk ben het met je eens, bak de vis.

    reageren