Albóndigas (gehaktballetjes met pittige tomatensaus)

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,1
  • Hapje
  • Spaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 grote tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • ½ theelepel gedroogde chillies (chilipeper), verkruimeld
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 200 ml rode wijn
  • 400 g tomaten, in stukjes gesneden
  • 1 reepje sinaasappelschil
  • 1 theelepel suiker
  • voor de albóndigas
  • 200 g varkensworst van goede kwaliteit
  • 350 g mager rundergehakt
  • 1 theelepel Spaanse gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 2 royale eetlepels platte peterselie, fijngehakt, plus extra voor de garnering
  • 1 klein ei, geklopt
  • 3 eetlepels witbrood, verkruimeld
  • 1 eetlepel melk

Bereiden

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak de knoflook en oregano 1 minuut mee. Schep de helft van de uien in een kom en laat ze afkoelen.

Voeg de verkruimelde chillies en het komijnpoeder toe aan het uienmengsel en bak 30 seconden mee. Doe de rode wijn, gesneden tomaten en sinaasappelschil erbij en laat 30 minuten zachtjes koken tot de saus iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de suiker toe om de smaak van de tomaten te neutraliseren. Haal de pan van het vuur.

Verwijder voor de albóndigas het vel van de worst en doe het vlees bij de afgekoelde gebakken uien, samen met rundergehakt, paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie, ei, broodkruimels en melk. Kneed het gehakt met de handen tot alles goed gemengd is, breng op smaak met zout en peper en draai 20 gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.

Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan en bak de albóndigas in porties bruin. Voeg indien nodig extra olie toe.

Schep de albóndigas bij de pittige tomatensaus en laat 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Strooi er voor het serveren extra peterselie over.

Tip

Deze verrukkelijke gehaktballetjes met pittige tomatensaus kun je van tevoren klaarmaken en vervolgens opwarmen in een braadpan of oven. Ze smaken zelfs nog lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt.

Kookboek

Het recept 'Albóndigas (gehaktballetjes met pittige tomatensaus)' is afkomstig uit het kookboek...

Een tafel vol kleine hapjes

Annie Rigg

'Een tafel vol kleine hapjes' staat vol recepten voor heerlijke hapjes of juist één groot gerecht dat je met familie en vrienden kunt delen. Van mini-pizzaatjes tot Vietnamese... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (15 stemmen)

Gehaktballetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • TiniWaar haal je gerookte Spaanse paprikapoeder, als er iets vreemds toegevoegd moet worden vermeld erbij waar je dat kan kopen.

    reageren

  • redactie okoko receptenPimenton is in Nederland slechts hier en daar verkrijgbaar. Online is het onder meer te bestellen bij spaansewinkel.nl

    reageren

  • EricEric: Gerookte paprika kan je in Gent / België vinden in de "Spice Bazar" Burgstraat te Gent

    reageren

  • HanniePimenton is o.a. verkrijgbaar bij Dille & Kamille.

    reageren

  • eNeem eens vega balletjes ipv vlees gehakt.

    reageren

  • AnitaKun je de varkensworst weglaten en vervangen door rundergehakt? En kun je dit recept ook maken met vegaballetjes? Verder lijkt het me een heerlijk recept :-)

    reageren

  • HansWij haalden een origineel blikje bij Xenos vandaan enkele maanden geleden.

    reageren

  • ClaudineIk vind het een geweldig recept en gebruikte het zelfs bij mijn Spaanse thema-avonden in het restaurant, waar ik werkte; aanrader!

    reageren

  • TessaLekker recept. De tomatensaus heb ik gezeefd anders zit je met de velletjes.Volgende keer ontvel ik van te voren de tomaten.Kan heel goed van alleen rundergehakt.

    reageren

  • TessaGerookt paprikapoeder kun je bestellen via kruidenkaravaan, 1 euro per bakje.

    reageren

  • JanIs pimenton hetzelfde als piment?

    reageren

  • DidiNee Jan, piment, (Surinaams-Nederlands) lontai, (Pimenta dioica) is een plant en specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes, allspice of nagelpeper. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat. De smaak is echter scherp peperig. En Pimenton komt van de paprika...

    reageren

  • Svetlana Ik heb voor wat extra volume en smaak tomatenpuree en ketchup bijgevoegd. Heerlijk!

    reageren

  • ArianPimenton (mild of scherp) is bij ons verkrijgbaar, ons is Dronten of via www.sitiodejamon.com.

    reageren

  • ErikWaarom melk toevoegen? Geen kritiek maar gewoon nieuwsgierig.

    reageren

  • JanGerookte paprikapoeder blokje gewoon bij AH verkrijgbaar!

    reageren