Albóndigas (gehaktballetjes met pittige tomatensaus)
- 4 personen
- 75 min
- waardering 8,1
- Hapje
- Spaans
- Vlees
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 3 grote tenen knoflook, geperst
- 1 theelepel gedroogde oregano
- ½ theelepel gedroogde chillies (chilipeper), verkruimeld
- ½ theelepel komijnpoeder
- 200 ml rode wijn
- 400 g tomaten, in stukjes gesneden
- 1 reepje sinaasappelschil
- 1 theelepel suiker
- voor de albóndigas
- 200 g varkensworst van goede kwaliteit
- 350 g mager rundergehakt
- 1 theelepel Spaanse gerookte paprikapoeder
- ½ theelepel komijnpoeder
- 2 royale eetlepels platte peterselie, fijngehakt, plus extra voor de garnering
- 1 klein ei, geklopt
- 3 eetlepels witbrood, verkruimeld
- 1 eetlepel melk
Bereiden
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de uien tot ze zacht maar nog niet verkleurd zijn. Bak de knoflook en oregano 1 minuut mee. Schep de helft van de uien in een kom en laat ze afkoelen.
Voeg de verkruimelde chillies en het komijnpoeder toe aan het uienmengsel en bak 30 seconden mee. Doe de rode wijn, gesneden tomaten en sinaasappelschil erbij en laat 30 minuten zachtjes koken tot de saus iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de suiker toe om de smaak van de tomaten te neutraliseren. Haal de pan van het vuur.
Verwijder voor de albóndigas het vel van de worst en doe het vlees bij de afgekoelde gebakken uien, samen met rundergehakt, paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie, ei, broodkruimels en melk. Kneed het gehakt met de handen tot alles goed gemengd is, breng op smaak met zout en peper en draai 20 gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan en bak de albóndigas in porties bruin. Voeg indien nodig extra olie toe.
Schep de albóndigas bij de pittige tomatensaus en laat 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur. Strooi er voor het serveren extra peterselie over.
Tip
Deze verrukkelijke gehaktballetjes met pittige tomatensaus kun je van tevoren klaarmaken en vervolgens opwarmen in een braadpan of oven. Ze smaken zelfs nog lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt.
Kookboek
Het recept 'Albóndigas (gehaktballetjes met pittige tomatensaus)' is afkomstig uit het kookboek...
Een tafel vol kleine hapjes
Annie Rigg
'Een tafel vol kleine hapjes' staat vol recepten voor heerlijke hapjes of juist één groot gerecht dat je met familie en vrienden kunt delen. Van mini-pizzaatjes tot Vietnamese... lees verder
© Uitgeverij Becht