Jamie Oliver: Zweedse gehaktballetjes met rijst en knolselderij

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Scandinavisch
  • Vlees

bevat per portie

  • 576 kcal

Ingrediënten

  • voor de rijst
  • 1 knolselderij
  • olijfolie
  • een paar takjes verse citroentijm
  • 1 mok (300 g) snelkookzilvervliesrijst of basmatirijst
  • 200 g jonge bladspinazie
  • voor de gehaktballetjes
  • 200 g mager rundergehakt
  • 200 g mager varkensgehakt
  • ½ bosje verse dille
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 1 scheutje wodka
  • 4 theelepels cranberryjam of -compote
  • 4 eetlepels slagroom of single cream
  • 4 eetlepels magere yoghurt, voor erbij

Voorbereiden

Ingrediënten bij de hand. Waterkoker klaar. Braadpan met deksel, op matig vuur. Kleine pan met deksel, op matig vuur. Middelgrote koekenpan, op matig vuur.

Bereiden

Snijd het knobbelige uiteinde zorgvuldig van de knolselderij, schil hem en snijd hem in blokjes van 1 cm. Doe de blokjes met 1 eetlepel olie, een snuf peper en zout, de tijmblaadjes en een scheutje kokend water in de braadpan. Leg er de deksel op, draai het vuur hoog en roer regelmatig. Doe 1 mok rijst met 2 mokken kokend water en een snuf zout in de kleinere pan en leg er de deksel op.

Doe alle gehakt met een snuf peper en zout in een kom, hak de dille fijn en doe dat er bijna allemaal bij en werk alles met schone handen door elkaar. Verdeel het mengsel in 4 porties, en draai met vochtige handen van elke portie 5 balletjes. Schep 1 eetlepel olie in de hete koekenpan, doe er de gehaktballetjes en het karwijzaad bij, draai het vuur hoog en schep de balletjes regelmatig om tot ze rondom goudbruin zijn.

Roer eerst de spinazie door de blokjes knolselderij in de braadpan, gevolgd door de gekookte rijst en voeg naar smaak peper en zout toe. Schenk een flinke scheut wodka bij de gehaktballen in de pan, steek de boel voorzichtig aan met een lucifer (als je wilt), laat de vlammen uitdoven, doe er de jam, room en een paar flinke scheuten water bij en laat de saus zachtjes pruttelen. Voeg naar smaak peper en zout toe en maak het gerecht af met een plukje dille en een lepel yoghurt.

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: Zweedse gehaktballetjes met rijst en knolselderij' is afkomstig uit het kookboek...

Jamie in 15 minuten

Jamie Oliver

'Jamie in 15 minuten' bevat meer dan 60 recepten met steeds één doel: met minimale tijdsinspanning maximale smaak. De gerechten zijn superlekker... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (19 stemmen)

Gehaktballetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • GerardIk ben gek op knolselderij: gezond, goedkoop. Dit is een leuk recept. Maar het is niet De deksel, maar Het deksel. Alle woorden op 'sel' zijn onzijdig in het Nederlands... Het deksel, het hoofddeksel, het bedenksel, het maaksel, het brouwsel... Spreek toch Uw moerstaal!

    • JolandaGaat het hier over koken, of zijn we in Nederlandse spellingen beland. Het kan mij geen bal schelen of het recept in de pan of het pan staat, als het maar lekker is. Iedereen maakt wel eens een foutje, trouwens goed Nederlands is niet makkelijk. Laten we hier niet gaan zeuren over de en het, maar of het smakelijk is en dat lijkt mij wel! Ik ga HET lekker uitproberen in DE pan.

    reageren

  • GabriellaHet deksel of de deksel - tegenwoordig zijn beide vormen juist.

    reageren

  • EstherGerard, in je moerstaal moet je ook geen hoofdletters midden in de zin gebruiken. Gewoon de deksel (ja inderdaad Gabriella heeft gelijk) i.p.v. De deksel.

    reageren

  • LidyTop, nog nooit zoiets geproefd. Lekker, origineel en eenvoudig te maken! Gasten krijgen voorlopig dit voorgeschoteld! Lidy

    reageren

  • Esther(G: wat een gezeur over taalgebruik, gebruik daar een ander platvorm voor, geef gewoon een reactie op het recept!) Zelf heb ik dit recept nog niet gemaakt, maar lijkt me erg lekker, ook voor kinderen (zonder de drank dan).

    reageren

  • ferdiHeerlijk recept, maar bereiding van de rijst zoals omschreven is me niet gelukt! Toch liever vooraf ff stomen. Om balletjes niet te droog te laten worden... alles klaar hebben staan voor je begint met bakken kan ik als tip geven. Ipv cranberryjam is cranberrycompote ook heerlijk.

    reageren

  • ChristinaEsther in wodka die je aangestoken hebt zit geen alcohol meer, je kunt het dus gerust voor je kinderen bereiden. Heb het recept nog niet geprobeerd maar ga het zeker doen.

    reageren

  • Rolie....in 15 minuten? Recept lijkt me overigens prima...

    reageren