Mediterraan stoofpotje

  • 4 personen
  • 120 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g magere spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 600 g doorregen runderlappen, in blokjes
  • 2 tomaten, gepeld en in stukjes
  • 2 eetlepels milde paprikapoeder
  • 1 takje verse tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 250 ml bouillon
  • 250 ml witte wijn
  • 100 ml crème fraîche

Bereiden

Verhit de boter in een braadpan en bak het spek zachtjes uit. Fruit de ui zachtjes mee en schep het vlees met wat zout en peper erdoor. Bak dit ca. 15 minuten en voeg dan de tomaten met de kruiden, de bouillon en wijn toe.

Laat het vlees op zacht vuur (met een vlamverdeler eronder) ca. 1½ tot 2 uur zachtjes sudderen. Roer van het vuur af vlak voor het opdienen de crème fraîche erdoor.

Bron

Het recept 'Mediterraan stoofpotje' wordt je aangeboden door okoko recepten. Beeld: Kiian Oksana | Shutterstock.com

Waardeer dit recept (81 stemmen)

Runderstoofpot recept tips

Reacties op dit recept

  • AnjaIn 1 woord fantastisch, erg makkelijk te maken en heel lekker. Ook makkelijk als je veel eters krijgt, je kunt het 1 dag van tevoren al maken, dus geen stress.

    reageren

  • SandraGeweldig!

    reageren

  • AnnetteHeel lekker en makkelijk recept. Ik heb er zelf nog een aantal wortels in blokjes gesneden aan toegevoegd.

    reageren

  • ElsWat is dit lekker zeg. Had geen crème fraîche toegevoegd aangezien ik dat vergeten was te kopen :) Maar absoluut geen gemis want wat een overheerlijke saus door al dat gepruttel op het fornuis. Een aanrader! Ik had het gemaakt in combinatie met de rode kool met appeltjes, rozijnen en kaneel, recept ook hier op de site te vinden.

    • OlgaIk kan het recept met de rode kool niet vinden.

    • redactie okoko receptenEls doelt op het recept 'Rode kool met appel, kaneel en rozijnen'.

    reageren

  • TomErg lekker! Maar ik heb hem wel 2 uur langer laten pruttelen...

    • MathildaEen beetje azijn erbij, of van tevoren een paar uur marineren.

    reageren

  • MagaretaGoed recept, maar in totaal 500 ml vocht vind ik te veel. 125 ml witte wijn en 125 ml bouillon is genoeg én een betere verdeling van alcohol / bouillon. Maar een aanrader is het zeker. Mijn gasten hebben gesmuld (en ik ook!).

    reageren

  • hansLeuk, witte in plaats van rode wijn en creme fraiche aan het eind... Ik ga het zeker eens proberen...

    reageren

  • MargaIk kon alleen aan gerookte magere spekblokjes komen en die zijn erg zout. Dus als je die gebruikt geen zout bij het vlees en zoutloze bouillon gebruiken. Ik heb dit gerecht met tagliatelle gegeten. Als groente een beetje rucola die ik nog in de koelkast had aangemaakt met klein uitje, olijfolie, mosterd en azijn. Heeeeerlijk. Marga en een heel tevreden (met volle maag) man

    reageren

  • AnnyMijn potje staat te pruttelen, inderdaad veel vocht.Ik denk dat ik het deksel er het laatste uur aflaat, krijg je meer verdamping. Het ruikt heerlijk.

    reageren

  • IneOp de foto: zijn dat hele uitjes?

    reageren

  • cathieIk dacht dat er hele sjalotjes inzitten!

    reageren

  • HannekeHeerlijk recept, een tip: zet de pan nadat het vlees is aangebraden en ingredienten zijn toegevoegd in de oven. Mijn ervaring is dat het op het gas nog te hard gaat ondanks vlamverdeler. In de oven (ong. 100 gr.) wordt het gelijkmatig verwarmd en gegaard.

    • GerritIn de oven... dat is echt out of the box denken. Dat is heel slim en ik had er niet aan gedacht!

    • Conny de JagerSlowcooker of op slow-stand in een multicooker!

    • Cor Of op de houtkachel, dat doen wij altijd met stoofpotjes.

    reageren

  • HannekeGisteren heb ik dit stoofpotje klaargemaakt. Het vlees werd na 2,5 uur pas echt goed gaar. Heb er ook wat wortels in stukken aan toegevoegd. Wat is dit om te SMULLEN !! Geserveerd met brood en dat was heerlijk, maar ook rijst of aardappels zullen het goed doen. Het recept is meteen gekopieerd door m'n gasten, dit ga ik zeker vaker eten/klaar maken.

    reageren

  • Ingeborg H.Erg lekker maar absoluut veel te veel boter om de spekjes in te bakken. Volgende keer doe ik het zonder, heb echt heel veel bovendrijvend vet moeten wegscheppen. Ik ben ervan uitgegaan dat gepelde tomaten ontvelde tomaten moeten zijn. Ik heb ook winterpeen in blokjes erbij gedaan en inderdaad de helft van de vloeistoffen, dank voor de tips!

    • mathildaGebruik de helft boter en een scheutje olijfolie, zo maak ik al mijn vlees gerechten.

    reageren

  • freekWaanzinnig lekker! Broccolli en tagliatelle erbij gegeten. I.p.v. magere spekblokjes, ontbijtspek in reepjes gesneden uitgebakken. Sukade als vlees gebruikt. Boterzacht, zo mals. Op het bord ziet het er ook heel feestelijk uit.

    reageren

  • JudithStaat nu op het fornuis, wel iets minder spek, tomaten (niet ontvelde) en tijm uit eigen tuin. De kruidnagel eruit gelaten hou niet van de smaak... laat nog weten of het lekker was.

    reageren

  • JoostElke keer twijfel ik over welke witte wijn ik moet gebruiken, kan iemand mij vertellen wat dit kan zijn, zoet droog of iets dergelijks of bestaat er speciale witte wijn voor gebruik in de keuken? Margreet

    • redactie okoko receptenJe kunt het beste een (eenvoudige) droge witte wijn gebruiken.

    reageren

  • WilmaDoe er eens een klein beetje azijn bij, dat breekt het bindweefsel af in het vlees en dan wordt het nog malser. Wilma

    reageren

  • marionWat is dit een vreselijk lekker recept. Ik heb alle tips hierboven ter harte genomen. Minder vloeistoffen en ik heb ipv een wortel een groene paprika erbij gesneden, mee laten sudderen... verrukkelijk. Chapeau. Meer recepten heb ik inmiddels van deze site. Echt goed! Marion

    reageren

  • Marionivm kerst in mediterrane sfeer lijkt dit een prima idee. Heeft iemand ervaring met een-dag-van-tevoren maken en opwarmen, zonder dat het vlees taai wordt?

    • AnnemiekeHeel laag zetten en eerst op kamertemperatuur laten komen. Ik maak dit soort dingen in mijn crockpot / slowcooker zowel de bereiding als het opwarmen. Werkt geweldig.

    reageren

  • AnneVraagje. Wat voor soort bouillon wordt hier bedoeld? Ik gebruik het liefst een tablet, maar is groente- of runderbouillon lekkerder in dit gerecht?

    reageren

  • KlaasSuper lekker!! Inderdaad veel vocht, maar dat reduceert voor een deel als je het de laatste 45 minuten zonder deksel laat sudderen. Na de crème fraiche heb ik wat allesbinder gebruikt om het vocht wat te binden... Heerlijk!

    reageren

  • elsLijkt mij heerlijk, maar mijn ervaring is dat stoofpotjes met inductiekookplaat niet zo makkelijk gaan. Heeft iemand hiervoor een tip of tips? Alvast bedankt!

    • AnnemiekeZie http://www.blokker.nl/nl/blknl/koken-en-tafelen/stomen-en-koken/russell-hobbs-searing-slow-cooker-22740-56

    • TonnyIk sudder van alles op de inductie kookplaat, als het gerecht goed aan de pruttel is, zet ik de plaat op 1, dan zie je zo af en toe een prutteltje. Ik kan als het moet dat de hele dag laten duren. Misschien is je pan niet erg geschikt voor een stoofpot?

    reageren

  • NellieMooi recept voor in mijn wonderzak. Een moderne versie van de vroegere hooikist. Vlees goed aanbraden alle ingrediënten erbij even goed doorwarmen en de pan in mijn wonderzak. Twee à drie uur en je hebt een heerlijk gerecht. En... je bespaart energie.

    • KarinKlinkt interessant, wat is dit precies? Waar koop je zoiets?

    • MathildaVroeger werd de rijst ook op deze manier gekookt. Je bracht het aan de kook en dan ging de pan in kranten aan het voeteneinde van het bed. Deken er overheen en de hele dag werd het op deze manier gaar. Voor nu, zeker energie besparend. Dit kun je met veel recepten doen die de tijd vragen om lekker te worden. Een beetje terug in de tijd.

    reageren

  • femmyHeb er een teentje knoflook in gedaan en aan het eind een paar zilveruitjes. Verder een heerlijk recept waar iedereen van smulde.

    reageren

  • anne-marieHeb er nog wat aubergineblokjes bijgedaan en wat knoflook. Crème fraîche is voor mij niet echt nodig want het verzwaard het gerecht onnodig. Ideaal gerecht om in een tajine te maken.

    reageren

  • MarcelLijkt mij een overheerlijk stoofpotje.

    reageren

  • idaJuist op inductie koken gaat geweldig goed, nooit te hard! En, de hoeveelheid vocht kan prima wanneer je de stoof met gekookte aardappels serveert!

    reageren

  • FelixNa het lezen van de recensies heb ik het ook gemaakt geheel volgens recept, alleen 2 teentjes knoflook toegevoegd. Nadat we het geproefd hebben gelijk heel hoog op onze favorietenlijst gezet. Wat is dit lekker!! Wij hebben het met een aardappeltje en rode kool gegeten. SUPER.

    reageren

  • AnnekeHet is een heerlijk recept, maar voor mensen die GEEN alcohol mogen (verslaving) is een goeie balsamicoazijn ook een oplossing. Heb het geprobeerd en het werkt perfekt.

    • JosineIk gebruik alcoholvrije wijn.

    • EstaHeb schoonzoon met alcohol allergie. Alhoewel alcohol vrij suggereert dat er geen alcohol in zit mag het tot 0,5% alcohol bevatten. Goed opletten dus dat je dan alleen die koopt met 0,0%, wat moeilijker te krijgen is.

    • JolandaAlcohol verdampt als je het kookt, is mij geleerd, het gaat toch om de smaak?

    reageren

  • EstherWil het graag maken, maar dan in de oven. Wat is dan de juiste temperatuur, en hoe lang moet het in de oven?

    reageren

  • EllyKlinkt allemaal erg lekker. Ik wil het een dag van te voren maken. Kan ik de creme fraiche ook al toevoegen of pas als ik het de volgende dag opwarm?

    • redactie okoko receptenJe kunt de crème fraîche het beste de volgende dag toevoegen, na het opwarmen.

    • EllyDank voor de snelle reactie.

    reageren

  • MaritaWat betreft stoofpotjes op een inductieplaat... gaat zeer goed als je een tajine gebruikt.

    reageren

  • TrudyHier staat het nu ook lekker te stoven in de Tajine. Het ziet er zo aanlokkelijk uit en het ruikt al heerlijk. Ik ga er na 1 a 1,5 uur alleen nog groenten bijvoegen omdat ik het als volledige maaltijd wil eten met wat rijst. Heb er nu al trek in.

    reageren

  • AstridHeerlijk heerlijk, stoofpotje gemaakt in de tajine, spekjes uitgebakken zonder boter, lekker met pasta en sperzieboontjes met spekjes mmmmmm

    reageren

  • BertMooi recept. Heb regelmatig een soortgelijk recept in de Tajine bereid. Ik laat de runderlappen heel, blijft deze nog malser en ik voeg altijd twee eetlepels azijn per kg vlees toe. Tomaat (en soms ook courgette) voeg ik een kwartier voor de totale bereidingstijd toe. Binnenkort eens experimenteren met dit gerecht in een Dutch Oven op een kamado.

    reageren

  • IreneEsther, stoofschotel een uur of 5 op 80 graden (echt waar!) en je vlees wordt heerlijk zacht.

    reageren

  • EmielLeg op het vlees een snede brood met mosterd besmeerd. Het brood smelt volledig weg en de mosterdsmaak vermengt zich met de andere smaken. lekker.

    reageren

  • AlbertHeel erg lekker recept en ik heb een mengverhouding van 300 ml gehouden - 500 ml is inderdaad te veel. Voor wat extra pit heb ik een verse rode peper zeer fijn gesneden toegevoegd. Echt een aanrader. Voor de helden is twee ook mogelijk maar ik denk dat de smaak er door wordt vernield.

    reageren

  • albertHeerlijk gerecht en wat iedereen beweert klopt. Te veel vocht, heb deze al vaker gemaakt. De allesbinder is een aanrader net als het teentje knoflook en een rode peper. Daarnaast heb ik een klein blikje tomatenpuree toegevoegd wat de smaak goed ten goede komt. Dikke duim voor de bedenker van dit gerecht!

    reageren

  • famdecibel Is dit ook te bereiden in de slowcooker?

    reageren

  • RenéHet staat te stoven, maar wat kan ik er het best bij serveren morgen?

    • SanneGewoon gekookte aardappelen, maar ook pasta en zelfs rijst smaakt prima bij dit simpele maar o zo lekkere stoofpotje!

    reageren