Varkenswangetjes in cider

  • 4 personen
  • 180 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 kg varkenswangetjes
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 pastinaak (ongeveer 350 g), in kleine blokjes
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 venkel (ongeveer 450 g), in kleine blokjes
  • 500 ml cider (ik gebruik het liefst Galipette)
  • 500 ml kippenfond
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes verse salie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 eetlepel grove Zaanse mosterd

Bereiden

Verhit de barbecue direct op 200 °C.

Zet het rooster op de barbecue en verhit een barbecuebestendige pan met de zonnebloemolie erin, tot de olie goed warm is.

Dep het vlees droog en kruid royaal met zout en peper. Haal de varkenswangetjes even door de bloem zodat ze dun bedekt zijn. Schroei de varkenswangetjes om en om aan in de hete olie. Haal ze uit de pan en zet apart.

Voeg de groenten aan het braadvet toe en fruit 5 minuten aan. Dan mag de cider en het fond erbij. Breng dit aan de kook. Doe tot slot de rozemarijn, salie, laurierblad en de varkenswangetjes erbij.

Haal de pan van het rooster en zet een hitteschild in de barbecue, zodat je verder kunt op indirecte hitte. De temperatuur moet dan tussen de 125-150 °C zijn. Laat het vlees met de deksel op de pan 2-2½ uur stoven, tot het superzacht is en uit elkaar valt. Breng het verder op smaak met zout en peper en voeg de mosterd aan de saus toe.

Serveer de gestoofde varkenswangetjes met knapperig brood, waar je de saus lekker mee op kunt vegen.

Extra benodigd

Dutch oven met deksel - hitteschild

Opmerking

Ons kind is dól op varkenswangetjes en ik snap dat. Want als je die lekker lang stooft, valt het vlees uit elkaar van malsheid. Dus moést er in dit boek een recept voor varkenswangetjes komen. Gestoofd in een van mijn favoriete ciders, waardoor ze nóg lekkerder worden. Een ideaal recept ook om in de koudere maanden van het jaar de barbecue voor aan steken.

Kookboek

Het recept 'Varkenswangetjes in cider' is afkomstig uit het kookboek...

BBQ-tijd

Susan Aretz

Wat Susan Aretz betreft is het hoog tijd dat ook een vrouw laat zien hoe lekker het is om te koken op de barbecue en dat er meer is dan de barbecue mythe van grote stoere mannen, rook en vuur. In haar 'BBQ-tijd' vind je dan ook een keur aan... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Varkensvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!