Eten op de piste
door Clara

13-03-17Na een weekje lekker skiën hoog in de Franse Alpen, zit ik nog heerlijk na te genieten. Van de mooie skitochten, maar zeker ook van de gezelligheid in de restaurantjes en terrasjes naast de pistes. Dat was een paar jaar geleden wel anders. Er waren toen eigenlijk vooral zelfbedieningsrestaurants met knalharde muziek en alleen spaghetti bolognese en hamburger met friet op het menu. Het personeel was ongeïnteresseerd en sprak of eigenlijk snauwde alleen maar Frans. Wat een verademing dat we nu overal als gast in het Frans of als je wilde in vloeiend Engels ontvangen werden. We kregen zelfs buiten vriendelijk en efficiënt een plaats toegewezen. En meteen de kaart met een keur aan lekkere streekgerechten. Tartiflette, Crozette au Reblochon, Fondue Savoyarde, Confit de Canard, Omelet aux cèpes en ruime keuze uit knapperige salades, ook weer rijkelijk bestrooid met allerlei lekkers uit de streek. In de Savoie zijn ze gek op sappige ham en romige kaas als Reblochon en Tomme de Savoie.

Ik kon bijna niet kiezen en twijfelde over de tartiflette. Een paar jaar geleden was die soppig en half koud. Maar nu... precies goed! Het gloeiendhete ovenschaaltje met tartiflette werd geserveerd op een rustieke plank met wat salade en plakjes gedroogde ham ernaast. De gesmolten Reblochon op de tartiflette bubbelde nog gezellig na. Tartiflette kun je ook makkelijk zelf maken. Meng vrij dikke plakjes gekookte aardappel met crème fraîche, een klein scheutje bouillon of kookvocht en wat zout en versgemalen peper. Schep er ook reepjes ham en naar smaak wat geraspte kaas door. Verdeel dit in beboterde ovenschaaltjes en leg bovenop een dikke plak Reblochon of Tomme de Savoie - een dikke plak jong belegen kaas kan natuurlijk ook - en als je wilt een plakje tomaat of wortel. Schuif de schaaltjes in een hete oven van 220 °C en laat de tartiflette in 15-20 minuten door en door heet worden en de kaas smelten en licht kleuren.

Ook Crozette au Reblochon - die veel gelijkenis toont met onze macaroni met ham en kaas - maak je makkelijk zelf. Crozette is de pasta van de Savoie, tegenwoordig in heel Frankrijk te koop en hier en daar zelfs bij ons in de supermarkt. Het zijn geen pijpjes, boogjes of strikjes, maar stevige kleine blokjes gemaakt van harde tarwe - vaak vermengd met boekweitmeel - en eieren. Kook de crozette in ruim kokend water in 15-18 minuten beetgaar. Fruit intussen 1-2 grote grof gesnipperde uien met kleine blokjes venkel in wat roomboter zachtjes glazig. Giet de crozette af - houd wat kookvocht achter - en meng met crème fraîche, ui, venkel, ham, zout en versgemalen peper. En een scheutje kookvocht om het geheel wat smeuïger te maken. Verdeel het mengsel in een beboterde ovenschaal en leg er dikke plakken kaas op. Verwarm de schotel 25-30 minuten in een hete oven (200 °C) en laat de kaas smelten. Heerlijk stevige kost om er - ook thuis! - weer tegenaan te kunnen.

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken