Lekker lunchen
door Clara

05-06-17Lunchen is leuk! En vanzelfsprekend ook lekker en gezond. Lunchen is helemaal hip! Tijdschriften en bloggers schrijven er enthousiast over. Ook ik moest er laatst een productie over maken. Vooral de meeneemlunch is een hot item. De lunchbox is gewoon elke dag een feestje om na een ochtend hard werken van te genieten. Dat is nog eens wat anders dan het boterhamzakje met dubbele boterhammen dat onze vaders mee naar hun werk namen. Met misschien een appeltje erbij. Kinderen lunchten toen nog bij moeders thuis. Die hebben nu een continurooster en stappen hoe klein ze ook zijn elke dag met een goed gevulde rugzak vol gezond lekkers de klas binnen. Mijn kleinzoon van vijf neemt 2 lunchboxen mee - een te voor de kleine pauze en eentje voor de lunch - met ook nog een bakje cherrytomaatjes, wat fruit en 2 drinkbekers. Die kinderen zit overigens helemaal niet te wachten op zo'n kleurige veganlunch, maar eten het liefst gewoon brood, zoals de overgrote meerderheid in ons land dat ook doet. Maar veel jong volwassenen zien de lunch als een moment om te ontspannen, even lekker te bewegen en ook als gezellig samenzijn. Leuke lunchtentjes waar je snel een kleurige salade, een wrap of vegan hamburger eet, schieten als paddenstoelen uit de grond. En zelf zo'n leuke lunchbox maken is echt niet meer werk dan een paar boterhammen smeren. Het is meer een kwestie van omdenken. Je maakt de lekkerste salades van restjes quinoa, peulvruchten, pasta en knapperige groenten als broccoli en sperziebonen. Je kunt natuurlijk ook bewust wat meer koken om de volgende dag in je salade of wrap te verwerken.

Helemaal leuk zijn de 'salad jars': grote potten met schroefdeksels die je vult met laagjes gezond lekkers, die dan samen je salade vormen. Je prikt de salade tijdens het lunchen uit de 'jar' of je zet een bord op de pot, keert bord en pot samen waardoor de salade op het bord terecht komt. De volgorde van de laagjes is dan wel belangrijk. De topping van brokjes feta, olijven en repen geroosterde paprika en bijvoorbeeld peulvruchten als linzen en kikkererwten doe je als eerste in de pot. Daarna komen de heldergroene beetgare boontjes of broccoliroosjes, wat gekookte quinoa of pasta en vervolgens frisse blaadjes sla. En zo kun je elke dag een andere lekkere salade maken. De dressing en misschien ook lekkere zaadjes neem je in aparte bakjes mee. En zo kun je ook snel wraps maken met zelfgebakken tortilla's of boekweitpannenkoeken, waarvan je in één keer een hele stapel bakt en ze per portie in de diepvries bewaart. Of je bakt van die lekkere dikke American pancakes - ook van boekweitmeel - en maakt daar lekkere sandwiches mee. Bestrijk de pannenkoeken bijvoorbeeld met wat Griekse yoghurt en verdeel er bietenjulienne, gerookte zalm, plakjes avocado en gehakte dille over en dek af met weer een pannenkoek. Dat vooruit denken en maken - mealprepping - is voor zulke lekkere lunches wel een vereiste. Daar kom ik nog een keer op terug.

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken