Aardappeltrend
door Clara

20-03-17Ik vind het elke keer een eyeopener hoe een opkomende trend zich aandient. Vaak heel onopvallend. Je eet ergens - niet thuis - iets lekkers en denkt 'dat ga ik ook (weer) eens maken', vergeet dat weer en vervolgens valt de week daarop je oog opeens op iets dergelijks en weer een paar dagen later lees je er iets over. Kortom - vaak onbewust nog - je geest wordt rijp gemaakt voor een volgende trend. Als culinair schrijver zie ik het als mijn taak zulke opkomende trends als één van de eersten te ontdekken en daar iets mee te doen. Viel het mij 2 weken geleden in de Franse Alpen op dat daar zoveel heerlijke streekgerechten met aardappel op de kaart stonden, afgelopen week zat ik in Amsterdam bij een aardappelcongres. Als ik deze incidenten combineer met mijn af en toe de kop opstekende weerstand tegen te vaak granen - 'hè nee, geen rijst vandaag en ook geen quinoa' - dan denk ik dat aardappelen, net als zoveel 'vergeten' groenten de laatste jaren, aan een comeback bezig zijn.

Niet als de kapot-gekookte aardappelen met jus die we vroeger als koolhydraatleverancier aten in ons dagelijks menu van aardappelen, groente en vlees, maar verfrissend modern geïntegreerd in de internationale en vooral ook snelle keuken van nu. Aardappelen als aparte maaltijdcomponent zijn verleden tijd. In de toekomst zullen we aardappelen - net als bijna overal ter wereld - meer en meer als een gezonde groente zien, die weliswaar koolhydraten levert, maar ook rijk is aan vitamine C, B1 en B6 en kalium en niet te vergeten een royale bron van vezels. En die we uitstekend in combinatie met andere groenten kunnen verwerken in vegetarische gerechten. Dat gebeurt nu ook al. Gisteren nog zette een goede vriendin mij een heerlijke traditioneel Indiase dal-soep voor. Gemaakt door ui, knoflook, blokjes aardappel en wortel, geraspte gember en een geurige madras kerriepoeder zachtjes te fruiten in ghee en vervolgens met rode linzen en groentebouillon of gewoon water met zout zachtjes te koken tot de linzen het geheel binden als lekkere soep.

Mijn favoriet is een vegetarische variant op tarte flambée of flammkuche. Met aardappel en venkel. Eerst maak ik pizzadeeg door 250 gram bloem te mengen met ½ zakje gedroogde gist, wat zout en ruim 150 ml water. Laat dit 15 minuten staan, kneed het mengsel stevig door tot het soepel en elastisch is en laat het 30 minuten rijzen. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot flinterdunne ronde lappen van 15-20 cm. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met crème fraîche en verdeel er flinterdunne plakjes rauwe aardappel over (reken op 150 g aardappel per persoon) met daarop flinterdunne reepjes venkel. Bestrooi het geheel licht met grof zeezout, versgemalen peper en verse tijmblaadjes. Bak de tarte flambée in een goed hete oven (220 °C) in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Heerlijk met een frisse lentesalade! Zo zijn er 1001 mogelijkheden om met aardappel origineel uit de hoek te komen.

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken