Gevarieerder eten
door Clara

19-06-17Ergens vorige week werd ik wakker met het bericht op de radio dat er in Brabant zoveel vee in grote stallen gehouden wordt, dat er gevaar dreigt voor de volksgezondheid van omwonenden. Die grote stallen met veel varkens, koeien of kippen dicht op elkaar, zorgen voor te veel fijnstof in de lucht en een te grote  uitstoot van ammoniak. Daarbij wordt ook de kans dat ziektekiemen van het vee overspringen op mensen echt groter. Ook het vervoer van zoveel vee brengt overlast met zich mee. Je kunt de oorzaak van dit immense probleem niet alleen bij de veehouders leggen en ook niet alleen in Brabant, want ook in de rest van ons land wordt er op dezelfde manier - zij het misschien iets minder dicht op elkaar - veeteelt bedreven. De Brabantse MilieuFederatie die deze negatieve effecten van grootschalige veehouderij in kaart heeft gebracht, benadrukt in het rapport hierover dat alle betrokkenen in de hele keten van dier tot winkel, de verantwoordelijke overheden en niet te vergeten de consument die goedkoop vlees wil, een aandeel hebben in de ontstane situatie. Met andere woorden: we zijn hier duidelijk met z'n allen een grens overgegaan en snijden nu onszelf in de vingers.

Hier is maar één echte oplossing voor: gevarieerder gaan eten. Minder dierlijke producten - want het gaat natuurlijk niet alleen om vlees, maar ook om eieren, zuivel en kaas - en meer plantaardige producten. Dat blijkt dus niet alleen gezonder voor ons eigen lijf maar ook voor onze leefomgeving. Het allerbeste zou natuurlijk zijn de klok zo'n zeventig jaar terugdraaien en wat kleinschaliger opnieuw beginnen. Maar dat is ons niet gegeven. Toch zijn we als je om je heen kijkt wel al op de goede weg. Steeds vaker kom je in de supermarkt het 'Beter Leven keurmerk' tegen op vlees, vleeswaren, zuivel en eieren. Dit keurmerk geeft met sterren aan hoe goed de leefomstandigheden van de dieren zijn. Drie sterren is het best, dan gaat het vaak om biologische producten. Hoe beter de leefomstandigheden, hoe minder nadelige gevolgen voor onze  volksgezondheid. Dus ga gewoon voor drie sterren als het kan en kies zo'n twee tot drie keer per week - liever nog vaker - voor geen vlees.

Ik heb het inmiddels omgedraaid: voor mij is niet vlees, maar groente het uitgangspunt van de maaltijd. Daar verzin ik een lekker recept bij en kijk dan vooral ook hoe ik vlees kan vermijden. Vanavond eet ik bijvoorbeeld gado gado met knapperige tofu. Hiervoor stoom ik grof gesneden paksoi, peultjes, plakjes wortel en taugé in de stoompan beetgaar. Intussen bak ik blokjes tofu vermengd met fijngehakte knoflook en sambal badjak in een laagje olie knapperig en maak pindasaus door knoflook en ui te fruiten met wat sambal en te laten pruttelen met pindakaas, kokosmelk en sojasaus. Alles uit de losse pols. Tenslotte verdeel ik de gestoomde groenten in laagjes in diepe borden en verdeel er royaal pindasaus, tofu, verse koriander en verkruimelde cassavekroepoek over. Vegan met 3 sterren voor een beter leven!

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken