Stroopwafels

  • 15 stuks
  • 45 min
  • waardering 8,3
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 30 ml melk, lauwwarm
  • 10 g gedroogde gist
  • 300 g bloem
  • 150 g boter, op kamertemperatuur
  • 90 g witte basterdsuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • ¼ theelepel zout
  • verder nodig
  • boter of neutrale olie, om in te vetten
  • 1 recept stroop (zie onderaan het recept), warm

Bereiden

Meng de lauwwarme melk met de gedroogde gist. Doe de bloem, boter, basterdsuiker, het ei en zout in een kom en meng samen met het gistmengsel door tot een soepel deeg. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen.

Verwarm een stroopwafelijzer zo heet mogelijk voor en vet hem in.

Maak bolletjes van het deeg van 30-40 gram per stuk. Bak ze in het wafelijzer, bolletje voor bolletje, in 1-2 minuten tot goudbruine wafels. (Je kunt de wafels ook bakken in een ijzer voor fijne wafeltjes of kniepertjes, maar dan wordt het patroon minder mooi.) Snijd direct na het bakken met een ronde uitsteker van 9 à 10 cm doorsnede de randjes van de wafels af en snijd de wafels met een scherp mesje doormidden. Bestrijk één helft met behulp van een paletmes met stroop en plaats daar de andere helft op. Laat de stroopwafels afkoelen op een rooster.

Extra benodigd

Plasticfolie, stroopwafelijzer, ronde uitsteker, paletmes

Stroop recept

Doe 200 g keukenstroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg 100 g lichtbruine basterdsuiker en 75 g boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten doorkoken en blijf roeren, totdat alle suikerkristallen opgelost zijn. Haal de pan van het vuur en breng de stroop eventueel op smaak met ½ theelepel kaneelpoeder. Om de stroop goed te kunnen smeren kun je deze het best warm houden (rond 50°C), bijvoorbeeld au bain-marie of door hem af en toe kort te verwarmen op het fornuis.

Opmerking

'Het bekendste Nederlandse koekje. Je kunt geen markt bezoeken of er staat een kraam met versgebakken stroopwafels. Vers uit het wafelijzer zijn ze het allerlekkerst; knapperig, warm en de stroop druipt er nog uit. Heerlijk!' - Rutger van den Broek

Kookboek

Het recept 'Stroopwafels' is afkomstig uit het kookboek...

Koekjesbijbel

Rutger van den Broek

Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met 'Koekjesbijbel' gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Koekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!