Klassieke quiche lorraine

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestrooien
  • 240 g korstdeeg (zie onderaan het recept)
  • 50 g emmentaler, geraspt
  • 200 g spekreepjes
  • 3 eieren + 1 eigeel
  • 100 ml volle melk
  • 300 ml vloeibare room
  • 140 g crème fraîche
  • ½ theelepel geraspte nootmuskaat

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 170 °C.

Vet de springvorm in en bestrooi hem met bloem. Zet de vorm op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol het deeg uit tot een plak en neem de plak op met de deegroller. Leg de plak op de springvorm en druk hem met je vingertoppen naar beneden zodat het deeg een rechte hoek vormt waar de bodem de wand raakt. Vouw het deeg over de bovenrand en haal het uitstekende deeg eraf door de deegroller over de rand te rollen. Controleer of het deeg goed aansluit in de vorm.

Verfrommel een stuk bakpapier om het soepeler te maken. Bedek de quiche vanbinnen met het papier en vul hem tot aan de rand met bakbonen (droge bonen, keramische bonen of rijst). Bak de bodem 20 tot 25 minuten op 170 °C tot het deeg gaar maar niet verkleurd is. Neem de bakbonen met het bakpapier uit de quiche. Verdeel de geraspte emmentaler over de warme quichebodem.

Bak de spekjes, giet het overtollige vet af en verdeel de spekjes over de emmentaler.

Klop de eieren, het eigeel, de melk en de vloeibare room en crème fraîche door elkaar. Voeg de nootmuskaat, zout en wat zwarte peper toe. Stort het eimengsel op de bodem. Zet de quiche 35 minuten in de oven en laat hem 5 minuten rusten.

Extra benodigd

Springvorm of klassieke taartvorm (Ø 20 cm en 4,5 cm hoog), deegroller, bakpapier, blindbakvulling

Korstdeeg

Maak een hoopje van 250 g bloem en 1 theelepel zout met een kuiltje in het midden. Leg daarin 150 g in stukjes gesneden boter. Wrijf alles tussen je vingers tot een homogeen poeder, voeg 1 ei toe en kneed het deeg: uiteindelijk ontstaat er een homogene bal (voeg zo nodig wat water toe). Wikkel de bal in plasticfolie en laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast. (Deze hoeveelheid deeg is meer dan je nodig hebt voor 1 quiche. Het restant kan je in een afgesloten bak een dag in de koelkast bewaren.)

Tip

'Ik strooi royaal geraspte kaas in elke voorgebakken bodem voor hartige quiche. De kaas smelt in de nog warme bodem en vormt zo een laagje dat vocht weghoudt van het deeg.' - Marion Flipo

Kookboek

Het recept 'Klassieke quiche lorraine' is afkomstig uit het kookboek...

Quiche & hartige taart

Marion Flipo

We kennen allemaal de klassieke quiche Lorraine. Maar er zijn nog zoveel meer varianten op deze hartige taart te bedenken. Het idee is eenvoudig; maak een deegbodem, al dan niet met kruiden, en vul de taart met je favoriete ingrediënten... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Quiche recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!