Wentelteefjes recepten

Wentelteefjes

Wentelteefjes

Gerecht van sneetjes oudbakken witbrood die in melk worden gelegd, daarna door losgeklopt ei met suiker worden gehaald en vervolgens in boter worden gebakken. De sneetjes worden warm en knapperig geserveerd. Wentelteefjes zijn ooit ontstaan om geen brood te verspillen. Er werden afgesneden korsten en stukken brood voor gebruikt die op tafel waren blijven liggen. Je kunt er vanillesaus, jam, compote of gebakken fruit bij geven. ¹)

Wentelteefjes van brioche

Breng 500 ml melk met ½ vanillestokje en 100 g fijne kristalsuiker aan de kook en laat alles afkoelen. Snijd 250 g oudbakken brioche in dikke plakken. Week ze even in de melk (niet te lang, anders vallen ze uit elkaar). Haal ze stuk voor stuk door 2 losgeklopte eieren met wat suiker. Verhit 100 g boter in de koekenpan en bak de plakken op laag vuur aan beide kanten goudbruin. Leg de wentelteefjes op een ronde schaal, bestrooi ze met fijne suiker en serveer ze. ¹)

Wentelteefjes met appel

Wentelteefjes smaken ook heel goed met alleen wat kaneel erover heen. Of varieer met appel: schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd in schijven. Bak de appels 5 minuten met een klontje boter in een koekenpan op een halfhoog vuur. Schep voortdurend om. Bestrooi de appels halverwege de baktijd met kaneel. Beleg de wentelteefjes met appel.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]