Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette - en room!

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

bevat per portie

  • 333 kcal
  • 16 g eiwit
  • 15 g vet
  • 32 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 500 g penne
  • 6 middelgrote groene en gele courgettes
  • 4 dooiers van grote (biologische) eieren
  • 100 ml slagroom
  • 2 flinke handen van het stuk geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • 12 dikke plakken pancetta of doorregen gerookt spek, in niet te kleine blokjes
  • klein bosje verse tijm, alleen de blaadjes, fijngehakt

Bereiden

Breng een grote pan vol gezouten water aan de kook. Doe de penne in de pan en kook ze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd grotere courgettes in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten. Snijd eventuele donzige stukjes uit de binnenkant, gooi die weg en snijd de courgettes diagonaal in ongeveer even grote en van vorm ietwat op penne lijkende stukken. Kleinere courgettes kun je gewoon in dunne plakjes snijden.

Doe de eidooiers voor de romige carbonarasaus in een kom, voeg de room en de helft van de Parmezaanse kaas toe en klop het mengsel met een vork door elkaar. Voeg er een beetje zout en peper aan toe en zet het mengsel even aan de kant.

Verhit een heel grote koekenpan, doe er een flinke scheut olijfolie in en bak de blokjes pancetta of spek bruin en krokant. Doe de stukjes courgette erbij en voeg twee flinke mespunten zwarte peper toe, niet zozeer voor de smaak, als wel om het allemaal een beetje pit te geven. Strooi de tijmblaadjes erover en roer, zodat de plakjes courgette worden aangemaakt met de olie en het uit pancetta of spek gebakken vet. Laat alles bakken tot de stukjes courgette goudbruin en wat zachter zijn geworden.

Het is heel belangrijk dat het volgende goed gaat, want anders is je carbonara zo verprutst. Je moet heel vlug werken. Laat de pasta wanneer die gaar is uitlekken en houd een klein beetje van het kookwater apart. Doe de pasta nu onmiddellijk in de pan met de courgette en bacon, hussel, haal de pan van het vuur, schep er een soepopscheplepel van het kookwater bij en giet de romige saus op de pasta. Roer alles vlug door elkaar. (De pan mag nu niet meer op het vuur, anders krijg je roerei.)

Roep iedereen alvast aan tafel, zodat ze meteen aan kunnen vallen. Strooi tijdens het husselen de rest van de geraspte Parmezaanse kaas over de pasta en doe er eventueel nog een lepel vocht bij om de saus mooi glanzend en vloeibaar te maken. Proef of er nog wat zout of peper bij moet. Zet de pan direct op tafel. De saus kan namelijk dik en klef worden als hij te lang staat.

Persoonlijke noot

'Carbonara is een klassieke pastasaus, gemaakt met room, spek en Parmezaanse kaas, en is absoluut verrukkelijk. Koop alle ingrediënten van de beste kwaliteit die je kunt krijgen, daardoor wordt het gerecht namelijk zo lekker. Ik gebruik in dit recept een bloeiende, bontgekleurde soort tijm, maar het kan ook prima met gewone tijm. Wat de soort pasta betreft: je kunt carbonara met spaghetti of linguini serveren, maar ik heb van Italiaanse mamma's (en daar discussieer je niet mee!) gehoord dat de saus origineel voor penne werd gemaakt, dus doen we dat ook. Voordat je aan de slag gaat is het heel belangrijk dat je eerst een heel grote pan of braadslee met hoge rand klaarzet, waarin je de pasta goed om kunt husselen.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: pasta carbonara met courgette - en room!' is afkomstig uit het kookboek...

Thuis bij Jamie

Jamie Oliver

In zijn nieuwe boek is Jamie weer helemaal terug in de keuken, zijn eigen keuken. Jamie laat zichzelf zien in zijn thuisbasis in Essex. Hij gaat los in zijn eigen moestuin... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (91 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Bert

    De maatvoering klopt niet helemaal volgens mij. Zes courgettes leek me wat veel, trouwens iets rustiger aan met de zwarte pepper kan ook geen kwaad.

    • Minnie

      Dit recept komt van Jamie at Home, ik heb die aflevering gezien, die courgettes komen uit zijn eigen tuin en zijn niet zo groot als wat wij zijn gewend van de supermarkt. 6 van die kleintjes kan makkelijk voor 4 personen.

    reageren

  • Ils

    Een vriendin die zwanger is komt eten en ik wil graag voor haar dit heerlijke gerecht maken. Zij mag echter geen rauw ei hebben. Hoe kan ik dit oplossen? Enkel kookroom gebruiken?

    • Karin

      Door hitte van pan, pasta en kookvocht stollen de eieren vanzelf dus geen probleem om dit recept te maken voor je zwangere vriendin.

    • redactie okoko recepten

      Het is beter om in geval van zwangerschap het gebruik van rauwe eieren geheel te vermijden. Er zijn verschillende redenen waarom een arts adviseert aan zwangeren geen rauwe eieren te gebruiken. Zo wordt salmonella wel gedood door (voldoende) hitte maar de geproduceerde toxinen blijven actief en dus gevaarlijk.

    • Esther

      In de supermarkt is ook gepasteuriseerd eigeel te verkrijgen. Dat mogen zwangere vrouwen wel hebben.

    reageren

  • cokkie

    Gaaf recept vooral als je met de caravan onderweg bent.

    reageren

  • Quinia

    De courgette vervangen door tuinerwtjes uit de vriezer en smullen maar! Echt heerlijk!

    reageren

  • Robbin

    Wat ik altijd toevoeg is verse knoflook wat eigenlijk onmisbaar is.

    reageren

  • Gerard

    In een carbonara hoort absoluut GEEN room... Ook dit recept kan best zonder. Een Italiaan zou gruwen van de room...

    • otto

      Zolang niet alleen elke dorp... maar zelfs elke mama haar eigen receptuur heeft, laat gaan. Z'n Italiaanse kookmaatje Gennaro, die toch ook wel wat kan in de Italiaanse keuken, geeft je hieronder z'n versie zonder room... En kijk dan wat er voor reacties komen over de rest van de ingredienten...

    • otto

      Pasta carbonara van Gennaro: https://tinyurl.com/oguewra

    reageren

  • Wilma

    Ja inderdaad een authentieke carbonara is altijd zonder room. Gelukkig hebben wij De Zilveren Lepel en Antonio Carluccio. Jammer Jamie; gemiste kans... inderdaad nooit room zegt de echte Italiaan.

    • Mirjam

      Maar hoe maak je het dan romig? Crème fraîche?

    • Naomi

      Echte Italiaan hier: dingen die niet horen kunnen nog steeds lekker zijn. Dat gemiereneuk over hoe het wel of niet hoort lijkt niet meer dan om anderen te laten zien dat je beter bent omdat jij wél weet hoe het moet. Erg kinderachtig. (Uitgesloten zijn uiteraard veel ver-Amerikaniseringen van gerechten waardoor deze alleen nog maar uit vet en kaas bestaan).

    reageren

  • ilonka

    Favoriet hier in huis. Makkelijk te maken. Een echte aanrader.

    reageren

  • marcella

    Heerlijk!!

    reageren

  • Barbara

    Dit is geen originele carbonara maar iets wat er op lijkt en lekker is. Dus niet zeuren!

    reageren

  • Suzanne

    Het is vrij makkelijk om de room weg te laten... blijft net zo lekker geen enkel probleem... en je kan de courgette ook vervangen als je daar behoefte aan hebt! Paprika, snijbonen van alles, eigenlijk gewoon proberen...

    reageren

  • Hans

    De reacties kloppen wel. Was in Sicilië, ik bestelde dit gerecht en ik vroeg aan de kok van waarom zit er geen room bij. Hij explodeerde bijna. Hij zei deze pasta behoeft geen room.

    reageren

  • Marlene

    Welk product gebruik je in plaats van de room?

    reageren

  • Fer

    Lees de DikkevanDam. Geen room, enkel spaghetti (het is een zuid-Italiaans gerecht!), pancetta, knoflook, zout en peper en ei. Eventueel Parmezaan. Wees niet spaarzaam met het spekvet. Maar als iemand deze versie lekker vindt: prima!

    reageren

  • Margot

    Wij vonden het een lekkere pasta, ga hem zeker vaker maken.Ik heb hem wel zonder room gemaakt, niet omdat het niet zou mogen, maar omdat ik het zo vet genoeg vind. Kan natuurlijk ook met, moet iedereen maar zelf bepalen.

    reageren

  • Brigitte

    In 1 woord heeeerlijk! En erg makkelijk te maken. Ga dit absoluut vaker maken.

    reageren

  • Joska

    Pasta carbonara met room? Nee, dat hoort inderdaad niet, dus foei Jamie, ga maar in de hoek staan! En toch ook: bedankt Jamie, want het hoort weliswaar niet zo, en voor een Italiaan is het als vloeken in de kerk, maar het is wél lekker met een flinke scheut room erbij. Zoals wel meer dingen die niet horen eigenlijk wel lekker zijn ;)

    reageren

  • Monique

    Lekker belangrijk of room er wel of niet in hoort. Jamie beweert toch ook niet een echte Italiaan te zijn? Het is gewoon lekker met!

    reageren

  • Minnie

    Inderdaad lekker belangrijk, dan laat je de room er toch uit... een ding is zeker als men zwanger is geen rauwe eieren, neem dan room en mag je geen zuivel hebben neem dan Soya kookroom...

    reageren

  • onno

    Wel room, geen room... Ik heb deze pasta carbonara zonder room gemaakt. Heerlijk. Vervolgens de pasta carbonara mét room gemaakt en eerlijk is eerlijk: met room vind ik hem toch net iets lekkerder.

    reageren

  • Anja

    Kun je de eieren ook weglaten?

    reageren

  • otto

    Voor de roomloze liefhebbers de pasta carbonara van Gennaro: https://tinyurl.com/oguewra. Kijk dan ook meteen even naar de reacties van zijn collega italianen over de rest van de receptuur... Zoveel koks, zoveel recepten...

    reageren