
Curry van hele bruine linzen
- 4 personen
- 70 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Indiaas
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g masoor (hele bruine linzen), afgespoeld
- 5 g verse gember
- 4 dikke teentjes knoflook
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 4 theelepels komijnzaad
- ½ kleine ui, gesnipperd
- 2 theelepels gemalen koriander
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel chilipoeder of cayennepeper, of naar smaak
- 1 theelepel geelwortelpoeder
- 3 kleine tomaten, gepureerd
- handje verse koriander, blaadjes en steeltjes gehakt
Bereiden
Doe de linzen met ruim 1 liter water in een grote pan, breng ze aan de kook en laat ze zachtjes in 50-60 minuten gaar koken. Roer af en toe om te zorgen dat de linzen niet aan de bodem van de pan aanzetten.
Pureer intussen met een blender of staafmixer de gember en knoflook met een scheutje water tot een gladde pasta.
Verhit de olie in een steelpannetje en bak het komijnzaad tot het begint te geuren. Doe de ui erbij en fruit die goudbruin. Schenk de gember-knoflookpasta erbij en verwarm alles tot de pasta goudkleurig is en je kunt ruiken dat de knoflook gaar is. Voeg zout naar smaak en de gemalen specerijen toe en verwarm alles al roerend nog 10 seconden.
Doe de tomaten erbij en verwarm alles met deksel op middelhoog vuur tot al het overtollig vocht is ingekookt. Bak het vervolgens nog 3-4 minuten of tot er olie uit de masala begint te lopen. Proef - de masala moet een afgeronde smaak hebben; als dat niet zo is verwarm je hem al roerend nog enkele minuten. Roer hem door de gare linzen en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef of de smaak goed is, roer de verse koriander erdoor en serveer.
Extra benodigd
Blender of staafmixer
Kookboek
Het recept 'Curry van hele bruine linzen' is afkomstig uit het kookboek...

De Indiase keuken van Anjum
Anjum Anand
Aan de hand van meer dan 100 eenvoudige maar overheerlijke gerechten neemt Anjum ons mee op een culinaire rondreis door haar betoverend mooie vaderland... lees verder
© Kosmos Uitgevers