Curry van hele bruine linzen

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 g masoor (hele bruine linzen), afgespoeld
  • 5 g verse gember
  • 4 dikke teentjes knoflook
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 4 theelepels komijnzaad
  • ½ kleine ui, gesnipperd
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel chilipoeder of cayennepeper, of naar smaak
  • 1 theelepel geelwortelpoeder
  • 3 kleine tomaten, gepureerd
  • handje verse koriander, blaadjes en steeltjes gehakt

Bereiden

Doe de linzen met ruim 1 liter water in een grote pan, breng ze aan de kook en laat ze zachtjes in 50-60 minuten gaar koken. Roer af en toe om te zorgen dat de linzen niet aan de bodem van de pan aanzetten.

Pureer intussen met een blender of staafmixer de gember en knoflook met een scheutje water tot een gladde pasta.

Verhit de olie in een steelpannetje en bak het komijnzaad tot het begint te geuren. Doe de ui erbij en fruit die goudbruin. Schenk de gember-knoflookpasta erbij en verwarm alles tot de pasta goudkleurig is en je kunt ruiken dat de knoflook gaar is. Voeg zout naar smaak en de gemalen specerijen toe en verwarm alles al roerend nog 10 seconden.

Doe de tomaten erbij en verwarm alles met deksel op middelhoog vuur tot al het overtollig vocht is ingekookt. Bak het vervolgens nog 3-4 minuten of tot er olie uit de masala begint te lopen. Proef - de masala moet een afgeronde smaak hebben; als dat niet zo is verwarm je hem al roerend nog enkele minuten. Roer hem door de gare linzen en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef of de smaak goed is, roer de verse koriander erdoor en serveer.

Extra benodigd

Blender of staafmixer

Kookboek

Het recept 'Curry van hele bruine linzen' is afkomstig uit het kookboek...

De Indiase keuken van Anjum

Anjum Anand

Aan de hand van meer dan 100 eenvoudige maar overheerlijke gerechten neemt Anjum ons mee op een culinaire rondreis door haar betoverend mooie vaderland... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (22 stemmen)

Curry recept tips

Reacties op dit recept

  • CjeeWaanzinnig lekker! Heb er zelf nog chorizo worst (vers en gebakken) aan toegevoegd. Jummie!

    reageren

  • CathyHeerlijk. Ik heb in plaats van chillipoeder 2 verse pepers erin meegekookt heerlijk pittig.

    reageren