Curry van runderkofta van Rick Stein

  • 6 personen
  • 60 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vlees

Ingrediënten

  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 2 eetlepels garam masala
  • 1½ theelepel kashmiri chilipoeder
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 135 ml plantaardige olie
  • 600 g uien, gesnipperd
  • 25 g knoflook, geperst
  • 700 g rundergehakt
  • 1½ eetlepel losgeklopt ei
  • 8 groene kardemompeulen
  • 6 kruidnagelen
  • 1 pijpje kaneel van 7½ cm, in stukjes gebroken
  • 200 g gehakte tomaten, vers of uit blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 24 kerrieblaadjes
  • 5 groene chilipepers, in de lengte opengesneden

Bereiden

Verhit een pan met dikke bodem op hoog vuur. Doe het koriander- en komijnzaad erin en schud het een paar tellen door de pan tot het wat kleurt en de aroma’s vrijkomen. Doe over in een kruidenmolen en maal tot een fijn poeder. Meng dan met de garam masala, het chilipoeder en de kurkuma.

Verhit 6 eetlepels olie in een grote braadpan. Doe de ui en knokloof erin en fruit 10-12 minuten zachtjes tot ze zacht en lichtbruin zijn. Voeg de gemalen specerijen en 1 theelepel zout toe en bak zachtjes nog eens 3-4 minuten. Schep de helft van het mengsel in een mengkom en laat afkoelen.

Voeg het gehakt, het losgeklopte ei en 1 theelepel zou bij het mengsel in de kom en kneed het door elkaar. Maak ongeveer 28 balletjes ter grootte van een golfbal en zet apart.

Doe de groene kardemompeulen, kruidnagelen en pijpkaneel bij het uimengsel dat nog in de pan zit. Doe er ook de tomaat, tomatenpuree, 300 ml water, de kerrieblaadjes, chilipepers en een theelepel zout bij en breng zacht aan de kook.

Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Doe de gehaktballetjes erin, eventueel in twee porties, en bak ze 2-3 minuten. Keer ze daarbij nu en dan tot ze rondom lichtbruin zijn. Doe ze dan in de saus en dek de pan deels af. Laat, af en toe voorzichtig roerend, 20 minuten sudderen tot de gehaktballetjes stevig zijn en de saus mooi is ingedikt en serveer.

Opmerking

'Dit is de Indiase versie van Italiaanse gehaktballen in tomatensaus voor bij de spaghetti. Zelf geef ik bij dit gerecht ook af en toe pasta.' - Rick Stein

Kookboek

Het recept 'Curry van runderkofta van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Rick Stein ontdekt de Oriënt

Rick Stein

'Rick Stein ontdekt de Oriënt' is een ambitieuze zoektocht naar de authentieke oosterse keuken, buiten de gebaande paden en toeristische trekpleisters... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (25 stemmen)

Curry recept tips

Reacties op dit recept

  • carlaWaar koop ik kerrieblaadjes?

    • MarinaBij de indische toko en bij de turk, gedroogd.

    reageren

  • n.m.Ja dat vraag ik me ook af. Anders een poeder?

    reageren

  • WilKerrieblaadjeins kan je kopen in de toko, meestal droog en/of in de vrieskast. Groetjes Wil

    reageren

  • Piet HeinVolgens het originele recept gaan er 2 theelepels garam masala in, in plaats van 2 eetlepels.

    reageren

  • redactie okoko receptenRick Stein gebruikt 2 eetlepels garam masala, niet 2 theelepels.

    reageren

  • ArryIk vond het erg waterig en peperig, en te veel naar tomaat smaken. Heb suiker, gembersiroop en kokosmelk toegevoegd zodat het wat zoeter en romiger werd. Daarmee was het wel een topgerecht, de kruiden kwamen zo ook beter tot hun recht.

    reageren