Curry met zoete aardappel en kip

  • 6 personen
  • 80 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 900 g kipfilet
  • 900 g (ongezoete soja) yoghurt
  • 2 blikken kokosmelk (2 x 400 ml)
  • 2 blikken gepelde tomaten (2 x 400 g)
  • 2 citroengrasstengels, inkepen met een scherp mes zodat de smaak goed vrijkomt
  • ca. 5 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • klein bosje koriander
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 600 g zoete aardappelen
  • voor de currypasta
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 1 eetlepel geroosterd en gemalen venkelzaad
  • 1 eetlepel geroosterd en gemalen komijnzaad
  • 1 eetlepel geroosterd en gemalen korianderzaad
  • 1 eetlepel garam masala
  • ½ eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • voor erbij: roti pannenkoeken of wraps, rijst of naanbrood, limoenpartjes, chilivlokken of schijfjes rode peper

Voorbereiden

Meng de kipfilet met de helft van de yoghurt. Dek af en zet dit minimaal 2 uur in de ijskast of een hele nacht. Dit laatste is nog beter, dan wordt de kip extra mals).

Bereiden

Meng alle ingrediënten voor de currypasta met een staafmixer, zorg ervoor dat je de zaden roostert in een pan zonder olie voordat je ze toevoegt aan het mengsel. Gebruik een grote braadpan, bak de currypasta ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.

Voeg de kokosmelk, gepelde tomaten, citroengras, limoenblaadjes, gehakte koriandersteeltjes en het kippenbouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat het geheel 30 minuten op laag vuur pruttellen en wat indikken. Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer helemaal glad.

Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes, voeg de zoete aardappel toe aan de curry en laat in ca. 30 minuten gaar worden. Snijd de kipfilet in blokjes en verwijder de overtollige yoghurt met je mes. Voeg na 15 minuten ook de kip toe. Afhankelijk van de grootte van de blokjes heeft de kip ongeveer de helft van de garingstijd van de zoete aardappel nodig. Controleer of de kip gaar is, proef de curry en breng extra op smaak met wat zout en eventueel limoen.

Serveer met roti pannenkoeken of wraps, naanbrood of rijst. Voeg extra yoghurt, koriander, chili(vlokken) en limoen toe.

Extra benodigd

Staafmixer

Opmerking

'Curry is makkelijk zelf te maken en veel lekkerder dan uit een potje. Deze kruidige saus maak ik meestal met kip, maar je kunt natuurlijk prima een vegetarische variant maken. Vervang hiervoor bijvoorbeeld de kip door kikkererwten of linzen.' - Colette Dike

Kookboek

Het recept 'Curry met zoete aardappel en kip' is afkomstig uit het kookboek...

Zoete aardappel

Colette Dike

In 'Zoete aardappel' staan meer dan 30 recepten met deze veelzijdige groente. Met verrassende gerechten, hartig én zoet! De zoete aardappel is niet meer... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Curry recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!