Kimchi miso hotpot

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Japans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 80 g miso
  • 2 eetlepels sake
  • 800 ml dashi (maakt niet uit welke) of water
  • 350-400 g kimchi (inclusief wat kimchivocht)
  • 20 g gemberwortel, geschild, fijngeraspt
  • 2 eetlepels mirin
  • pittige chilisaus en sojasaus, naar smaak (of gebruik gochujang, Koreaanse gefermenteerde chilipasta, als je dat kunt vinden)
  • 400-600 g tofu, in blokjes van 2,5 cm (stevige of silken tofu zijn allebei prima maar ik houd hier van de stevige versie)
  • 2 preien, schuin in schijfjes van 1 cm
  • ½ Chinese kool of savooiekool, stronk verwijderd, in stukjes van 4 cm
  • 400 g paddenstoelen (een mix van shiitake, enoki en oesterzwammen is lekker)
  • 4 porties ongekookte ramennoedels of gekookte rijst

Bereiden

Verhit de olie en sesamolie in een diepe (braad)pan op matig vuur en fruit de ui tot hij iets zachter is. Klop de miso erdoor en schenk de sake erbij. Voeg de dashi, kimchi, gember en mirin toe en breng aan de kook. Laat 10 tot 15 minuten zacht koken zodat de smaken kunnen intrekken. Proef en corrigeer de smaak eventueel met chilisaus en sojasaus. (Deze bouillon brengt alle ingrediënten van de soep op smaak dus hij moet vrij pittig en zout zijn.)

Voeg de tofu, prei, kool en paddenstoelen toe aan de pan en breng de soep weer aan de kook. Kook ongeveer 5 minuten tot de groenten gaar zijn. Als je ramennoedels gebruikt, kook ze dan in de soep beetgaar; als je rijst gebruikt, schep deze dan in individuele kommen. Dien de hotpot in de pan op zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

Opmerking

Koreaans eten heeft grote invloed op de Japanse keuken, zozeer zelfs dat sommige Koreaanse ingrediënten nu in bijna elke Japanse supermarkt te koop zijn. Een van deze ingrediënten is natuurlijk kimchi, de pittige gefermenteerde kool die vaak het nationale gerecht van Korea wordt genoemd. In Japan wordt het vaak gebruikt in kimchi nabe, een hotpot die kimchi gebruikt om ingrediënten in deze lichte maar pittige soep een stevige, zure-pittigezoute-umami-smaak te geven. Dit is vooral lekker in de winter.

Kookboek

Het recept 'Kimchi miso hotpot' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan JapanEasy

Tim Anderson

Tim Anderson, dé kenner van de Japanse keuken, laat zien dat de Japanse keuken in de basis veel plantaardige gerechten kent en dat vegetarische recepten makkelijk te transformeren zijn naar plantaardig door één of twee ingrediënten te vervangen... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Fondue recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!