Gezonde baba ganoush

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 8,3
  • Sauzen / dips
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500-600 g aubergine
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 60 ml lichte tahin (lichte is het beste, maar als je dat niet kunt vinden is gewone ook goed)
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • 4-5 eetlepels versgeperst citroensap
  • scheutje extra vergine olijfolie
  • takje verse platte peterselie, om te garneren
  • handvol granaatappelpitjes, om te garneren

Bereiden

Verhit de grill voor tot middelhoog.

Prik de schil van de aubergines rondom in met een vork - hierdoor kan het vocht eruit lopen. Leg ze op de met aluminiumfolie beklede bakplaat en laat deze ca. 18-20 minuten onder de grill staan totdat de schil van de aubergines is verbrand.

Maak je geen zorgen als ze er zwart uitzien! Laat de grill aan staan. Laat de aubergine iets afkoelen, houd ze onder de kraan met koud water. Daarna kun je de schil er eenvoudig af pellen. Gooi de schil weg en doe het vruchtvlees in een kom. Snijd het met mes en vork in kleinere stukjes en verwijder overtollig vocht met een aantal vellen keukenpapier.

Leg de gepelde tenen knoflook op een bakplaat en zet deze 2-3 minuten onder de grill totdat ze geroosterd zijn. Houd ze in de gaten, want voor je het weet zijn ze zwart. Knijp ze uit boven de kom met de aubergine. Voeg de tahin, het komijnpoeder en ¾ theelepel zeezout toe en meng dit alles goed door elkaar. Zet de kom in de koelkast totdat je de baba ganoush wilt gaan serveren - dit is belangrijk omdat het mengsel hiervan dikker wordt.

Schep de baba ganoush vijf minuten voordat je hem wilt serveren met het citroensap in de keukenmachine en laat deze draaien totdat je een grotendeels glad mengsel hebt met nog een paar stukjes erin. Schep de baba ganoush in een schaaltje en sprenkel er wat olijfolie overheen. Serveer hem met een takje peterselie en strooi de granaatappelpitjes eroverheen.

Extra benodigd

Aluminiumfolie, keukenmachine

Tip

Dien de baba ganoush op met een salade van komkommer, tomaat, rode ui, peterselie en citroensap voor een snelle en eenvoudige maaltijd.

Opmerking

De baba ganoush die je in restaurants krijgt, bevatten meestal veel vet omdat restaurants vaak veel smaakmakers gebruiken waar we eenvoudig verslaafd aan raken. Deze versie gebruikt een veel betere hoeveelheid lichte tahin en slechts een klein scheutje olijfolie.

Kookboek

Het recept 'Gezonde baba ganoush' is afkomstig uit het kookboek...

Super healthy snacks

Jenna Zoe

Het is tijd om lekker én gezond te snacken. In dit boek verzamelt Jenna Zoe meer dan 60 inspirerende recepten voor snacks, voedzame tussendoortjes en hartige... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Aubergine recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!