Baba ganoush van bloemkool met ui-granaatappelsalade

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de baba ganoush
  • 2 grote aubergines (circa 650 g)
  • ½ bloemkool, in roosjes (circa 200 g)
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • versgeperst sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel verse munt, gehakt
  • 1 eetlepel verse bladpeterselie, gehakt
  • 1 eetlepel granaatappelpitten
  • ½ theelepel sumak
  • paars basilicum, ter garnering (naar keuze)
  • voor de salade
  • 3 rode uien
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 4 eetlepels granaatappelsiroop
  • 1 theelepel ahornsiroop (naar keuze)
  • 2 theelepels sumak
  • 1 theelepel zeezoutvlokken

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Rooster de aubergines boven een gasvlam, draai ze regelmatig tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Laat ze afkoelen.

Leg de bloemkool en knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat en strooi de komijn erover. Druppel er 2 eetlepels olijfolie over en bestrooi met zout en peper. Bak de bloemkool 10 minuten in de voorverwarmde oven, draai de roosjes om en bak ze nog eens 10 minuten of tot ze gaar zijn en beginnen te kleuren. Druk de teentjes knoflook uit hun velletjes, zet alles apart en laat de bloemkool afkoelen.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en schep het vruchtvlees eruit. Gooi de schillen weg. Laat het vruchtvlees 30 minuten in een zeef uitlekken.

Roer in een kom het citroensap met 3 eetlepels water en de tahin tot een glad mengsel. Voeg de munt, peterselie en zout en peper toe. Prak de aubergines, knoflook en bloemkool fijn met een vork (bewaar een paar bloemkoolroosjes ter garnering) en roer ze door het tahinmengsel. Garneer met de bloemkoolroosjes, granaatappelpitten, sumak en het basilicum. Giet de overgebleven olie langs de binnenrand.

Pel voor de salade de uien en snijd ze in vieren, maar laat topjes en worteltjes intact. Prik ze op de satéstokjes en bestrijk ze met olie. Rooster ze in een hete grillpan tot ze geblakerd zijn. Bedruip de uien met de granaatappel- en ahornsiroop en bestrooi ze met de sumak en zoutvlokken.

Extra benodigd

Bakpapier, satéstokjes, 30 minuten geweekt

Kookboek

Het recept 'Baba ganoush van bloemkool met ui-granaatappelsalade' is afkomstig uit het kookboek...

Bloemkool boost

Kathy Kordalis

Hoe je bloemkool ook bereidt, of je hem roostert, frituurt, kookt, stampt of inmaakt, elke nieuwe methode belicht weer een ander smaakaspect, en de 60 recepten in het vegetarische kookboek 'Bloemkool boost' spelen daar fantastisch op in... lees verder

© Unieboek

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Bloemkool recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!