Bloemkool kung pao

  • 2 personen
  • 40 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Chinees
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 50 g maïszetmeel
  • 1 ei, losgeklopt (veganistisch alternatief: 60 g glad gepureerde zijdentofu) met ¼ theelepel zout
  • 1 eetlepel arachideolie, plus extra om in te frituren
  • 1 teentje knoflook, grof gehakt
  • ½ kleine ui, grof gesnipperd
  • ½ rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
  • 30 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt en in kleine stukjes
  • 30 g waterkastanjes uit blik (o.a. toko), uitgelekt en in plakjes
  • 1 groene rawit of een andere pittige chilipeper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 30 g ongezouten cashewnoten, geroosterd
  • voor de saus
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 2 eetlepels suiker
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel maïszetmeel gemengd met 2 eetlepels water

Bereiden

Verhit voor de saus een pan op middelhoog vuur en voeg 125 ml water, de hoisinsaus, de suiker, de tomatenpuree, de tomatenketchup en de rijstazijn toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Schenk langzaam het maïszetmeelpapje al roerend bij de saus, tot de saus glad is en de achterkant van een lepel bedekt. Je hoeft niet per se alles te gebruiken: maak de saus zo dik als je zelf wilt. Zet apart.

Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Doop elk bloemkoolroosje in het maïszetmeel, voeg toe aan een grote kom met daarin het losgeklopte ei met het zout (of gebruik gepureerde zijdentofu) en spatel voorzichtig door, tot elk bloemkoolroosje is bedekt. Wentel de bloemkool op een apart bord opnieuw door het maïszetmeel en klop overtollig zetmeel eraf.

Schenk voldoende olie in een wok of diepe pan om de bloemkool te frituren en verhit tot 180 °C. Laat de bloemkoolroosjes voorzichtig in porties in de olie zakken en bak ze krokant. Schep uit de olie en laat uitlekken op een rooster of keukenpapier.

Verhit een wok op middelhoog vuur, voeg de eetlepel olie toe en bak de knoflook 15 seconden. Voeg de ui en de paprika toe en bak 1 minuut. Voeg de bamboescheuten, de waterkastanjes en de rawit toe en roerbak nog 1 minuut. Voeg nu de saus toe en warm goed door. Zet dan het vuur uit en voeg tot slot de gebakken bloemkool en de cashewnoten toe. Roer voorzichtig door de saus en schep op een serveerbord.

Opmerking

Dit is het pittige neefje van zoetzuur. Je kent hem wel: de stoere gozer die alle regels breekt en er niet alleen mee wegkomt, maar er ook om wordt geroemd. Om dit gerecht volledig tot zijn recht te laten komen, is de voorbereiding cruciaal. Serveer dit gerecht zo snel mogelijk zodra de bloemkool uit de olie komt, zodat het lichte beslag op z'n krokantst is als je erin bijt.

Kookboek

Het recept 'Bloemkool kung pao' is afkomstig uit het kookboek...

Chinese Takeaway Veggie

Kwoklyn Wan

Chef-kok en BBC-presentator Kwoklyn Wan geeft je met 'Chinese Takeaway Veggie' de meest populaire vegetarische Chinese gerechten die in een handomdraai te maken zijn. In 'Chinese Takeaway Veggie' staan meer dan 70 recepten voor... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Bloemkool recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!