
Tian met courgette, tomaat en aardappel
- 6 personen
- 60 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 60 ml extra vierge olijfolie
- 6 middelgrote sjalotten, in dunne ringen
- 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 2 takjes verse tijm
- snufje chilivlokken (optioneel)
- 2 eetlepels droge witte wijn of vermout
- 3 of 4 middelgrote courgettes of zomerpompoenen, in plakjes van 5 mm dik
- 3 of 4 middelgrote Yukon gold-aardappels of rode aardappels, in plakjes van 5 mm dik
- 6-8 middelgrote, rijpe tomaten, in plakjes van 5 mm dik
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C hetelucht of 200 °C elektrisch.
Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de sjalotten in ca. 10 minuten onder regelmatig roeren zacht en glazig. Voeg de knoflook, tijm en chilivlokken (als je die gebruikt) toe. Breng op smaak met zout en peper en bak nog 1 minuut. Schenk de wijn erbij en schraap met een houten lepel de aanbaksels op de bodem van de pan los. Kook ca. 1 minuut tot de vloeistof is verdampt en verdeel het sjalot-knoflookmengsel over een ovenschaal van 23 x 33 centimeter; gooi de takjes tijm weg.
Voeg de courgette, aardappels en tomaten afwisselend in één laag toe aan de ovenschaal, waarbij de plakjes elkaar overlappen en de rijen goed op elkaar aansluiten. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met de resterende 2 eetlepels olie.
Bak 35-40 minuten in de oven tot de groenten zacht en goudbruin zijn. Serveer warm of op kamertemperatuur. Je kunt tian, goed afgedekt, tot 3 dagen in de koelkast bewaren.
Extra benodigd
Ovenschaal (22 x 33 cm)
Tip
Wees niet te kieskeurig over de ingrediëntenlijst; het mooie van een tian is dat je alles kunt - en moet - gebruiken wat je in de tuin of op de markt vindt. Heb je te veel courgette geplant en kun je ze niet meer kwijt aan je buren? Gebruik dan extra courgette. Voeg aubergine toe, skip de aardappels, bestrooi met broodkruimels, verdeel wat tomatensaus over de bodem van de schaal. Elke tian smaakt het best als je hem een beetje van tevoren bereidt en op kamertemperatuur serveert, dus maak hem tussen de e-mails door en laat hem op het aanrecht staan tot het avondeten.
Opmerking
Het in elkaar zetten van een tian neemt vaak een deel van mijn middagen in beslag in de Provence. Het is een culinaire pauze tussen lunch en apéro, met op de achtergrond krekels en, afhankelijk van of we op vakantie zijn of niet, keyboard en percussie. Het is meditatief om alleen in de keuken te staan, plakjes groenten dicht tegen elkaar aan te leggen, kleuren en texturen af te wisselen in de ovenschaal en je gedachten te laten afdwalen.
Kookboek
Het recept 'Tian met courgette, tomaat en aardappel' is afkomstig uit het kookboek...

Le Sud
Rebekah Peppler
Zon, zee en gerechten waardoor je op vakantie wilt - in 'Le Sud' van Rebekah Peppler proef je de sfeer van Zuid-Frankrijk. Van klassiekers zoals ratatouille, salade niçoise en een tarte au citron tot navettes en gestoofde kip in pastis... lees verder
© Becht / HarperCollins Holland