Traag gegaarde witte-wijnkip met knoflook en dragon

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 kippenpoten
  • 1 grote ui, in dunne ringen
  • 1 bol knoflook, teentjes los en gepeld
  • 3-4 takjes dragon
  • 600 ml witte wijn
  • 500 ml kippenbouillon
  • schepje double cream of crème fraîche
  • hand fijngehakte bladpeterselie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).

Verwarm de olie in een grote stoofpan op matig hoog vuur. Bestrooi de kippenpoten rondom met peper en zout, braad ze bruin aan, haal ze uit de pan en zet ze apart.

Doe de uiringen in de stoofpan en fruit ze 10 minuten op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de knoflook, kip, dragon, witte wijn en bouillon toe en breng aan de kook.

Doe een deksel op de pan en zet de pan 45 minuten in de oven. Haal dan het deksel eraf en zet nog 20 minuten in de oven of tot de kip botermals is.

Laat de kip rusten op een schaal, zet de stoofpan weer op matig hoog vuur en laat de saus nog wat inkoken tot hij blijft 'hangen' aan de bolle kant van een lepel. Voeg de room of crème fraîche toe, breng zo nodig nog op smaak en roer de peterselie erdoor. Lepel de saus over de kip en dien op.

Tips

'Geef bij deze stoofpot van romige kip knapperig brood om de saus mee te deppen of rijst voor een hartverwarmende maaltijd. Gebruik voor dit recept een droge, frisse witte wijn zoals sauvignon blanc of pinot grigio, met vrij veel zuren en alcohol. Daarvan worden de kippenpoten lekker mals tijdens het langzaam garen. Een ideaal recept voor in een slowcooker!' - Donal Skehan

Kookboek

Het recept 'Traag gegaarde witte-wijnkip met knoflook en dragon' is afkomstig uit het kookboek...

Meals in minutes

Donal Skehan

'Meals in minutes' is een boek vol eerlijk, echt, snel eten met simpele ingrediënten. Elk recept kent handige kooktechnieken en slimme shortcuts die garanderen dat er razendsnel een verrukkelijke maaltijd op tafel staat. Gegarandeerd gedoe-vrij en vol van smaak!... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Kip oven recept tips

Reacties op dit recept

  • JoanGeen geweldig recept. De saus is te dun en de hele knoflooktenen zijn lekker maar als ze fijn gesneden waren is het lekkerder. Inkoken van de saus duurde 2 uur. Niet voor herhaling vatbaar.

    reageren

  • CarinaHeerlijke kip. Had geen dragon dus oregano gebruikt. I.p.v. de saus in te koken heb ik het kookvocht gebruikt om een overheerlijke risotto te maken. Echt verrukkelijk.

    reageren