Empanadas met kip en chorizo
- 10 stuks
- 90 min
- waardering 7,5
- Hapje
- Spaans
- Gevogelte
Ingrediënten
- voor het empanadadeeg
- 150 g boter
- 300 g bloem
- 1 middelgroot ei, losgeklopt
- voor de vulling
- 4 kippendijen met bot en huid
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 middelgrote ui, in kleine blokjes
- 1 teentje knoflook, geperst
- 100 g chorizo, in kleine blokjes
- ½ theelepel komijnzaad
- 50 g rozijnen
- om het af te maken
- 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
Bereiden
Verwarm je oven voor op 180 °C.
Doe voor de vulling de kippendijen in een kleine braadslee, bestrooi ruim met zout en peper en rooster ongeveer 45 minuten in de oven tot ze gaar zijn. Laat ze iets afkoelen.
Maak ondertussen het deeg. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Doe de bloem in een grote kom en meng een grote snuf fijn zout erdoor. Giet de boter en het ei erbij. Meng, terwijl je steeds wat water (3-5 eetlepels) toevoegt, tot je een zacht deeg hebt. Stort het deeg op je werkblad en kneed het enkele minuten door tot het glad is. Doe het deeg terug in de kom, dek af en laat het rusten terwijl je de vulling maakt.
Verwarm de olijfolie in een koekenpan op middellaag vuur. Voeg de ui toe en bak 10-12 minuten mee, tot de ui zacht is. Doe de knoflook, chorizo, het komijnzaad en de rozijnen erbij. Bak 5-8 minuten al roerende op middelmatig vuur totdat de chorizo goed warm is. Haal de pan van het vuur.
Haal, zodra de kippendijen voldoende zijn afgekoeld om ze vast te houden, het vel er van af. Trek al het vlees van de botten en snijd het grof. Doe het kippenvlees bij het chorizomengsel. Proef en voeg indien gewenst zout en peper toe (chorizo is van zichzelf al best zout). Laat helemaal afkoelen.
Draai de oventemperatuur omhoog naar 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol hierop het deeg uit tot een dikte van 3-4 mm. Gebruik een uitsteekvorm of een kom van 12 cm doorsnee als mal om 10 deegrondjes uit te steken. Rol indien nodig de afsnijdsels opnieuw uit. Verdeel de vulling over de rondjes. Maak de randen van de rondjes vochtig met water en vouw vervolgens een helft van de cirkel over de vulling tot een halfrond pakketje. Druk de randen goed op elkaar en versier ze met de tanden van een vork.
Leg de empanadas op de bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei. Bak ze in 15-20 minuten goudbruin. Eet ze warm, zonder iets of met chilisaus.
Extra benodigd
Bakpapier
Kookboek
Het recept 'Empanadas met kip en chorizo' is afkomstig uit het kookboek...
Klassiekers van Paul Hollywood
Paul Hollywood
Een goudbruin gebakken taart, knapperige quiche of een simpele, gestoomde pudding; de recepten in dit kookboek zijn een perfecte aanvulling op je... lees verder
© Good Cook