Gegrilde Turkse kipspiesen met rode ui en knoflooktahini

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1,2 kg kippendijfilets zonder bot of vel, gehalveerd
  • 4 grote rode uien
  • sap van 1 citroen (45 ml)
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse (toko) + extra om te garneren
  • 10 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 10 g muntblaadjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels sumak
  • 150 ml tahini
  • 150 ml Turkse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • genoeg flatbread, om erbij te serveren
  • voor de marinade
  • 6 teentjes knoflook, geperst
  • sap van 2 citroenen (100 ml)
  • 2 theelepels gedroogde munt + extra om te bestrooien
  • 2 theelepels komijnpoeder + extra om te bestrooien
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 theelepels fijn zout
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie

Bereiden

Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar in een grote kom en schep de stukken kippendijfilet erdoor. Dek af en laat het vlees 2 uur marineren in de koelkast.

Verwarm het waterbad voor op 74 °C.

Rijg het gemarineerde kippenvlees aan de spiesen. Elke spies krijgt ongeveer 150 g vlees. Zorg ervoor dat je het puntje van de spies bedekt met vlees omdat anders de sous-videzak lek geprikt kan worden. Leg de spiesen in een enkele laag in 1 of 2 sous-videzakken en trek de zak(ken) vacuüm.

Gaar het kippenvlees 1 uur in het waterbad.

Snijd intussen de rode uien in de lengte door de helft. Snijd wortel en topje eraf en haal de lamellen los van elkaar. Leg ze in een grote kom, bestrooi met ½ theelepel fijn zout en besprenkel met het citroensap. Hussel ze om en laat 30 minuten staan.

Voeg de granaatappelmelasse, de helft van de fijngehakte peterselie en de helft van de fijngehakte munt toe aan de kom met rode ui en hussel om. Proef en voeg eventueel iets meer zout toe. Leg de uienlamellen op een groot bord en bestrooi met de sumak en de rest van de fijngehakte munt en peterselie.

Meng de tahini met de yoghurt en knoflook en breng op smaak met wat zout.

Verwarm een grillpan of barbecue voor op hoog vuur. Neem de kipspiesen uit de zak(ken) en dep ze iets droog met keukenpapier. Gril de spiesen aan beide kanten 2 tot 3 minuten tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze tijdens het grillen met extra komijnpoeder en gedroogde munt.

Serveer 2 spiesen per persoon met de knoflooktahini, de zoetzure uien en flatbread. Garneer naar wens met wat granaatappelmelasse.

Extra benodigd

Waterbad, 8 houten spiesen geweekt in water, 1-2 sous-videzakken

Kookboek

Het recept 'Gegrilde Turkse kipspiesen met rode ui en knoflooktahini' is afkomstig uit het kookboek...

Sous-vide

Bas Robben

Sous-vide is het vacuüm garen van ingrediënten in een waterbad op een lage en constante temperatuur en levert perfect gegaard vlees, vis, groenten en meer op. Met dit boek leer je de fijne kneepjes en ontdek je de talloze mogelijkheden van sous-vide koken... lees verder

© Good Cook. Beeld: Saskia van Osnabrugge

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!