Piccata met kip en courgette

  • 2 personen
  • 20 min
  • waardering 7,3
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 30 g roomboter
  • 70 g tarwebloem
  • 100 ml citroensap (ongeveer 3 citroenen)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 volle eetlepel kappertjes, uitgelekt
  • 2 tenen knoflook, fijn geraspt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 grote courgette, in dunne schijfjes
  • ½ biologische citroen, in papierdunne schijfjes
  • 3 eetlepels slagroom
  • paar blaadjes bladpeterselie, voor eroverheen

Bereiden

Haal de kip 20 minuten voor je hem wilt bereiden uit de koelkast, zodat hij niet te koud is en een mooi kleurtje krijgt tijdens het bakken. Snijd elke kipfilet op een snijplank in de lengte doormidden, door het dikste deel, zodat je 4 even grote stukken hebt. Breng de kip op smaak met zout en peper, leg er een vel bakpapier op en sla ze met een deegroller (of iets dergelijks) tot de kip ongeveer 2 cm dik is.

Laat de boter smelten in een grote koekenpan op hoog vuur tot hij diep goudbruin is.

Schep de bloem in een ondiep schaaltje en breng hem op smaak met flink wat zout en peper. Haal elk stuk kip door de bloem en leg ze in de hete boter. Bak de kip 2-3 minuten aan elke kant, tot hij rondom een goudkleurig korstje heeft.

Roer intussen het citroensap, de wijn, kappertjes, knoflook en mosterd in een kommetje door elkaar. Schep de kip als deze goudkleurig is uit de pan en op een bord. Hij hoeft nog niet helemaal gaar te zijn, omdat hij straks nog verder gaart in de saus.

Doe de courgette- en citroenschijfjes in de pan en bak ze 2 minuten mee, tot ze wat kleur en bruine plekjes krijgen. Schenk dan het citroen-kappertjesmengsel erbij en laat 1 minuut koken, tot de keuken zich vult met de citroengeur.

Doe de kip terug in de pan en roer de room erdoor. Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en laat 5 minuten zacht koken. De saus is dan wat gebonden en ingekookt en de kip heeft de heerlijke smaak van de saus opgenomen. Bestrooi met peterselie en dien op.

Opmerking

Dit is een eenpansgerecht dat smaakt alsof je er urenlang voor in de keuken hebt gestaan. Het is ook een van mijn favoriete dingen om te koken omdat ik de grootste fan van kappertjes ben en altijd op zoek ben naar iets om ze aan toe te voegen. Hier worden zoetzoute kappertjes gecombineerd met heel veel citroensap, plakjes citroen (koop flink wat citroenen voor dit gerecht), mosterd, witte wijn en knoflook, wat zorgt voor een saus die zo lekker is dat je hem overal bij wilt eten. Ik wilde een manier vinden om de kip tegelijk met de groente klaar te maken, dus bak ik dunne schijfjes courgette mee met de kip en schijfjes citroen, die goddelijk lekker worden. Ik dien de piccata op met aardappelpuree (met heel veel boter en nootmuskaat) of met knapperig brood, waarmee je elke druppel saus kunt opdeppen.

Kookboek

Het recept 'Piccata met kip en courgette' is afkomstig uit het kookboek...

Tafel voor twee

Bre Graham

Ontdek heerlijke recepten voor twee personen in 'Tafel voor twee' van Bre Graham. Als je graag kookt voor een geliefde, zoals een vriendin of familielid, zie je het liefst bij de eerste hap al een glimlach. Met de gerechten uit 'Tafel voor twee'... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Kipfilet recept tips

Reacties op dit recept

  • JoanPersoonlijk vind ik het gerecht niet lekker. Het is te zuur en te bitter van smaak. Ik heb me aan de hoeveelheden gehouden maar er was geen redden meer aan. Ook niet met extra room en een schep suiker.

    • Esther@Joan - ik heb dit gerecht niet gemaakt maar ik kan je reactie helemaal begrijpen als ik de vele "zure" ingrediënten zie staan.

    reageren