Baghrir (Marokkaanse duizendgaatjes pannenkoeken)
- 15 stuks
- 60 min
- waardering 8,3
- Ontbijt
- Mediterraan
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g fijn griesmeel
- 150 g bloem
- 2 zakjes bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 eetlepel gedroogde gist
- 600 ml lauwwarm water
- honing
Bereiden
Zeef de griesmeel, bloem, 1 theelepel zout, bakpoeder, vanillesuiker, kristalsuiker en de gedroogde gist in een ruime kom. Mix de droge ingrediënten met een garde door elkaar. Giet de helft van het lauwwarme water in de kom en mix het mengsel met een staafmixer op hoge snelheid. Giet het overige water erbij en mix tot er een mooi vloeibaar beslag met bubbeltjes ontstaat. Gebruik een spatel voor de zijkanten en bodem van de kom. Dek daarna af met plasticfolie en een schone theedoek. Laat het beslag zeker 60 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm een koekenpan, schep een volle pollepel van het beslag in het midden en draai de pan in het rond. Bak de baghrir aan één zijde gaar tot de onderkant mooi goudbruin gekleurd is en er aan de bovenkant gaatjes zijn ontstaan. Plaats de gebakken baghrir op een ruim bord en dek af met een theedoek, zodat de bagrhir lekker warm en zacht blijft.
Serveer de baghrir warm met honing en een glaasje Marokkaanse muntthee.
Extra benodigd
Staafmixer, plasticfolie
Tips
Is het beslag na het rijzen dikker geworden? Voeg dan 100 ml lauwwarm water toe en roer dat met behulp van een spatel door het beslag. Gebruik voor het afbakken van de baghrir een koekenpan met een antiaanbaklaag. Door de ontstane gaatjes zal de warmte naar boven stijgen en hierdoor wordt de bovenkant ook goed gaar. Je hoeft de baghrir dus niet om te draaien.
Kookboek
Het recept 'Baghrir (Marokkaanse duizendgaatjes pannenkoeken)' is afkomstig uit het kookboek...
Uit de keuken van Fatima
Fatima El Irari
Dat lekker koken en bakken niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst foodblogger Fatima al meer dan vier jaar op haar site uitdekeukenvanfatima.nl. Van heerlijke Marokkaanse klassiekers als harira, visbastilla's, hele kip uit de oven en diverse deegwaren tot zoete... lees verder
© Nieuw Amsterdam. Beeld: Sabine Koning