Spaghetti met gemengde zeevruchten (frutti di mare)

  • 4 personen
  • 80 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 kg gemengde zeevruchten (mosselen, venusschelpen, kokkels)
  • extra vergine olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • ½ gedroogde chilipeper
  • 14 kerstomaten, gehalveerd en zonder pitjes en sap
  • 400 g spaghetti van rijstbloem (of gewone spaghetti)
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt

Bereiden

Was de zeevruchten goed onder koud stromend water en houd de verschillende soorten gescheiden. Wrijf de venusschelpen en kokkels schoon en verwijder de baarden van de mosselen. Doe de zeevruchten 20 minuten in koud water met wat zout, zodat ze opengaan. Herhaal dit bij voorkeur een paar keer. Gooi beschadigde exemplaren weg.

Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de knoflook en brokkel de chilipeper erbij. Voeg de zeevruchten toe: eerst de venusschelpen, dan de kokkels en als laatste de mosselen. Leg een deksel op de pan en draai het vuur hoog. Laat 1 minuut staan. Temper het vuur tot middelhoog en voeg de kerstomaten toe. Leg het deksel weer op de pan. Laat de pan ca. 3-5 minuten staan, terwijl je regelmatig schudt tot alle schelpen open zijn.

Kook ondertussen de spaghetti al dente in ruim kokend water met zout en giet af. Als de zeevruchten klaar zijn, haal dan de pan van het vuur en giet het vocht af in een steelpannetje. Zet de pan met de zeevruchten apart met het deksel erop, zodat de schelpen vochtig blijven. Zet het steelpannetje met het vocht op hoog vuur en kook de spaghetti daarin nog ca. een halve minuut.

Verdeel de spaghetti met een spaghettitang over de borden en verdeel de zeevruchten erover. Bestrooi met de fijngehakte peterselie en de chilipeper. Serveer en buon appetito.

Opmerking

Frutti di mare zijn inmiddels wereldwijd bekend. Sinds de renaissanceschilder Botticelli de geboorte van Venus uit een schelp op het doek vereeuwigde, hebben de zeevruchten een mythische status verworven onder Italianen.

Kookboek

Het recept 'Spaghetti met gemengde zeevruchten (frutti di mare)' is afkomstig uit het kookboek...

Pasta

Stefano Cavallari

Stefano Cavallari neemt je in 'Pasta' mee naar het Italië van zijn jeugd en de pasta's die zijn oma hem leerde bereiden. Van een mooie spaghetti con frutti di mare... lees verder

© Unieboek Spectrum

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Spaghetti recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!