Tajine van kalfsvlees met wortels

  • 4 personen
  • 110 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 kruidnagel, geplet
  • 10 korrels Szechuan peper
  • 1 snufje nootmuskaatpoeder
  • 1 kg kalfsschenkel, in stukken gehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • sap van 1 sinaasappel
  • 4 grote wortels, in 2 cm dikke schijfjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 60 g rietsuiker
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 sinaasappel, in dunne plakjes
  • 1 snufje saffraanpoeder
  • 8 zwarte olijven zonder pit

Bereiden

Meng in de tajine het gemberpoeder, kruidnagel, Szechuan peper en nootmuskaatpoeder. Bak er het kalfsvlees ongeveer 20 minuten in op een middelhoog vuur. Schep alles losjes door elkaar. Voeg de knoflook en ui toe. Bestrooi met zout en peper. Giet er twee glazen water en het sinaasappelsap bij. Laat stoven op een matig vuur. Houd de inhoud goed in de gaten en voeg zo nodig water toe.

Fruit de wortels even aan in 1 eetlepel olijfolie en zet ze dan onder water. Voeg de suiker en het komijnpoeder toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de wortels koken tot het vocht helemaal verdampt is. De schijfjes wortel moeten botergaar zijn. Zet ze weg en voeg ze 10 minuten voor het eind van de kooktijd aan de tajine toe.

Wanneer het vlees gaar is, moet de saus mooi stroperig zijn. Neem als dat niet zo is het vlees uit de tajine en laat de saus inkoken. Schep het kalfsvlees en de wortels in een bergje in het midden van de tajine en schik er de plakjes sinaasappel omheen. Bestrooi met de saffraan. Doe de olijven erbij. Laat met het deksel erop nog 5 minuten stoven.

Extra benodigd

Tajine

Tip

'Je kunt het kalfsvlees en de wortels ook tegelijkertijd stoven. Door alles wat langer op het vuur te laten, krijg je een smeltend zachte tajine.' - Marie Chemorin

Kookboek

Het recept 'Tajine van kalfsvlees met wortels' is afkomstig uit het kookboek...

Tajines en pastilla's

Marie Chemorin

Tajines en pastilla's zijn onweerstaanbare gerechten. Met deze fluweelzachte stoof-schotels en originele filodeeghapjes zijn alle combinaties mogelijk: lams... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Tajine recept tips

Reacties op dit recept

  • miekeHeel erg lekker! Dank u.

    reageren