Tajine van kip, tomaat en artisjok
- 4 personen
- 60 min
- waardering 7,8
- Hoofdgerecht
- Mediterraan
- Gevogelte
Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 rode uien, in dunne ringen
- 1 eetlepel fijngeraspte verse gember
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 kg kippenvlees, van vet ontdaan en in blokjes
- 1 kaneelstokje
- 2 gedroogde limoenen of 1 theelepel fijngehakte ingemaakte citroenschil
- sap van 1 citroen
- 400 g gepelde tomaten uit blik
- 4 artisjokken uit een pot, uitgelekt
- 12 grote groene olijven
- een handje (Italiaanse) bladpeterselie, gehakt
Bereiden
Verhit de olijfolie in een grote braadpan met zware bodem. Sauteer de ui 5 minuten, tot deze zacht en glazig is.
Doe er de gember en knoflook bij. Bak een paar minuten, voeg dan de kip, kaneel, limoenen, citroensap en tomaat toe. Breng op smaak met zeezout, schenk er 250 ml water bij en houd 30 minuten tegen de kook aan, zonder deksel erop zodat het kan indampen.
Voeg de artisjokken en olijven toe en kook nog 10 minuten langer.
Serveer de tajine op een bedje van gestoomde couscous (zie onderstaand) en strooi er wat peterselie over.
Gestoomde couscous
Doe 185 g couscous en 1 eetlepel boter in een grote kom en giet er 250 ml kokend water over. Dek de kom af en laat de korrels 5 minuten wellen. Roer de couscous rul met een vork. Dek de kom weer af en laat de couscous nog 5 minuten staan. Breng de couscous op smaak met een beetje zeezout en zwarte peper uit de molen. Wrijf de korrels nu tussen je vingertoppen om eventuele klontjes kwijt te raken. De couscous kan warm of gekoeld geserveerd worden.
Kookboek
Het recept 'Tajine van kip, tomaat en artisjok' is afkomstig uit het kookboek...
De 4 seizoenen keuken
Michele Cranston
'De 4 seizoenen keuken' is een levendige viering van verse producten en de verander-lijke stemming van seizoenen. Michele Cranston haalt inspiratie uit de Medi... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck