Gehaktballen met guave, kerrie en chilipeper

  • 4 personen
  • 15 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • 400 g varkensgehakt (niet mager!)
  • 140 g pancetta of spekreepjes (in blokjes van ½ cm)
  • 70 g guavejam (of andere tropische jam, zoals mango of ananas)
  • 25 g rode-chilipeperpasta, of gebruik een chilisaus uit de winkel
  • 10 g tomatenpuree
  • 10 g (Engelse) mosterd
  • 1 teen knoflook, geperst
  • ½ eetlepel olijfolie, plus extra voor het rollen en bakken
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1½ theelepel mild kerriepoeder
  • ¾ theelepel fijn zeezout
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ca. 30 draaien uit de pepermolen

Bereiden

Verhit de oven tot 190 °C.

Doe alle ingrediënten in een grote kom en schep door elkaar tot ze goed gemengd zijn - zorg ervoor dat de guavejam, tomatenpuree en mosterd er helemaal in opgaan.

Rol er met licht beoliede handen 8 gehaktballen van, die je samenknijpt zodat ze goed compact zijn.

Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Is die heet, voeg dan een scheutje olie toe en bak de gehaktballen in ongeveer 4 minuten rondom bruin en krokant. Leg ze op een bakplaat en bak ze 5 minuten in de oven.

Dien de gehaktballen op met salade of in een sandwich.

Opmerking

Als je ooit calabresa-worstjes hebt gegeten in Brazilië (gebaseerd op worst uit Calabrië) weet je dat ze zo'n beetje de beste worsten ter wereld zijn (ik zal maar niet beginnen over mijn afkeer van Engelse worstjes, die smakeloos zijn, geen textuur hebben en altijd vol broodkruimels en andere opvullers zitten). Verse calabresaworstjes zijn moeilijk te vinden in het VK (tenzij je een Braziliaanse slager weet te vinden) en daarom heb ik deze gehaktballen bedacht. Net als Italiaanse en Braziliaanse worstjes zijn ze heel smaakvol en vrij grof van textuur.

Kookboek

Het recept 'Gehaktballen met guave, kerrie en chilipeper' is afkomstig uit het kookboek...

Fusao

Ixta Belfrage

Bestsellerauteur Ixta Belfrage combineert haar Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots met haar inventieve culinaire talent tot smaakcombinaties die al je zintuigen prikkelen. Ze biedt je in 'Fusao' in 80 zonovergoten recepten... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Kim Lightbody

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Gehaktballetjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!