
Gehaktballen met guave, kerrie en chilipeper
- 4 personen
- 15 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Overige keukens
- Vlees
Ingrediënten
- 400 g varkensgehakt (niet mager!)
- 140 g pancetta of spekreepjes (in blokjes van ½ cm)
- 70 g guavejam (of andere tropische jam, zoals mango of ananas)
- 25 g rode-chilipeperpasta, of gebruik een chilisaus uit de winkel
- 10 g tomatenpuree
- 10 g (Engelse) mosterd
- 1 teen knoflook, geperst
- ½ eetlepel olijfolie, plus extra voor het rollen en bakken
- 1 theelepel rijstazijn
- 1½ theelepel mild kerriepoeder
- ¾ theelepel fijn zeezout
- ¼ theelepel gemalen piment
- ca. 30 draaien uit de pepermolen
Bereiden
Verhit de oven tot 190 °C.
Doe alle ingrediënten in een grote kom en schep door elkaar tot ze goed gemengd zijn - zorg ervoor dat de guavejam, tomatenpuree en mosterd er helemaal in opgaan.
Rol er met licht beoliede handen 8 gehaktballen van, die je samenknijpt zodat ze goed compact zijn.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur. Is die heet, voeg dan een scheutje olie toe en bak de gehaktballen in ongeveer 4 minuten rondom bruin en krokant. Leg ze op een bakplaat en bak ze 5 minuten in de oven.
Dien de gehaktballen op met salade of in een sandwich.
Opmerking
Als je ooit calabresa-worstjes hebt gegeten in Brazilië (gebaseerd op worst uit Calabrië) weet je dat ze zo'n beetje de beste worsten ter wereld zijn (ik zal maar niet beginnen over mijn afkeer van Engelse worstjes, die smakeloos zijn, geen textuur hebben en altijd vol broodkruimels en andere opvullers zitten). Verse calabresaworstjes zijn moeilijk te vinden in het VK (tenzij je een Braziliaanse slager weet te vinden) en daarom heb ik deze gehaktballen bedacht. Net als Italiaanse en Braziliaanse worstjes zijn ze heel smaakvol en vrij grof van textuur.
Kookboek
Het recept 'Gehaktballen met guave, kerrie en chilipeper' is afkomstig uit het kookboek...

Fusao
Ixta Belfrage
Bestsellerauteur Ixta Belfrage combineert haar Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots met haar inventieve culinaire talent tot smaakcombinaties die al je zintuigen prikkelen. Ze biedt je in 'Fusao' in 80 zonovergoten recepten... lees verder
© Fontaine Uitgevers. Beeld: Kim Lightbody