Varkenshaas recepten

Zie ook

Varkenshaas

Varkenshaas

Het varkenshaasje hoort bij het midden van de varkensfilet; dit is het fijnste, smakelijkste en meest malse deel van het varken. Het wordt dan ook hoog tijd dat we het jaren zeventig etiket wegpoetsen en varkenshaas eens op een wat eigentijdsere manier gaan bereiden.

Varkenshaas recept

Tover bijvoorbeeld de jaren zeventig topper 'varkenshaas met champignonroomsaus' eens om in langzaam gegaarde varkenshaas uit de oven met gebakken paddenstoelen. Wrijf de varkenshaas - reken op 1 varkenshaas voor 2 personen - in met zout, versgemalen zwarte peper, sinaasappelrasp, knoflook, fijngehakte verse tijm en wat olijfolie en schuif ze in een braadslede in de oven. Schakel de oven in op 150 °C en laat het vlees in 30 minuten gaar (55 °C op een kerntemperatuurmeter) en lichtbruin worden. Bak intussen verschillende soorten hele paddenstoelen op hoog vuur bruin, blus af met wat sinaasappelsap en laat dit verdampen. Schep er fijngehakte platte peterselie en basilicum door en breng op smaak met zout en peper. Serveer de varkenshaas in plakken met de paddenstoelen erop. Lekker met risotto.

Pakketje met varkenshaas en gevulde varkenshaas

Ook een pakketje met varkenshaas kan hipper: verdeel flinterdunne plakjes venkel, rode ui en zwarte olijven over grote stukken bakpapier. Leg op elk stuk bakpapier een half varkenshaasje, ingewreven met zout, peper en (dragon)mosterd. Wat witte wijn erover en de pakketjes kunnen dichtgevouwen in een warme oven van 200 °C. Tot slot gevulde varkenshaasjes: vul opengesneden varkenshaas met gepofte knoflook, takjes tijm en plakjes citroen. Wikkel de varkenshaasjes in rauwe ham en bak ze op matig hoog vuur in boter mooi bruin en net gaar.

[ Beeld: Mint and Lemon | Shutterstock.com ]