Javaantjes

  • 40 stuks
  • 35 min
  • waardering 8,5
  • Gebak
  • Indonesisch
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g fijngemalen koffie
  • 250 g boter, in blokjes
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 375 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd (plus een beetje extra om te bestuiven)

Bereiden

Meng voor de kopi toebroek de koffie met 100 ml kokend water. Laat zonder daarbij te roeren afkoelen.

Kneed met je vingertoppen de boter met de basterdsuiker, vanillesuiker en een mespunt zout door elkaar. Voeg de kopi toebroek (zonder de koffiedrab) en het zelfrijzend bakmeel toe en kneed met de hand tot een soepel, zacht deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Kneed het deeg kort door en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 1 à 1½ cm dik. Steek er zo veel mogelijk koekjes uit.

Verdeel de koekjes over twee met bakpapier beklede bakplaten en bak ze in 15 minuten goudbruin. Laat buiten de oven minimaal 15 minuten afkoelen en uitharden.

Extra benodigd

Bolzeef, plasticfolie, ronde uitsteekvorm (8 cm doorsnede)

Opmerking

Deze koffiekoekjes danken hun kenmerkende smaak aan de koffie die in het deeg verwerkt wordt. We gebruiken er kopi toebroek voor, waarbij kokend water op fijngemalen koffie wordt gegoten waarna je het enkele minuten goed laat trekken. Je gebruikt voor dit recept alleen de koffie.

Kookboek

Het recept 'Javaantjes' is afkomstig uit het kookboek...

Toko Lo

Lola van Ruler

Met eerbied voor de geschiedenis, een trotse blik vooruit en een mengkom en garde in de hand deelt Lola haar Indische roots - en daarmee die van de ruim 350.000 Indische Nederlanders - aan de hand van recepten voor zoet en hartig gebak... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Mitchell van Voorbergen

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Koekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!