Doperwten recepten

Zie ook

Doperwten

Doperwten

Verse doperwten worden in geringe mate aangevoerd. De meeste doperwten die worden gegeten komen uit blik of uit de diepvries. Verse doperwten worden in de peul verkocht en vervolgens gedopt. Reken per persoon op 500 g ongedopte doperwten vuil gewicht. Dit geeft 250 g gedopte erwten per persoon. Doperwten uit blik of glas zijn iets gezouten. Doperwten uit de diepvries zijn ongezouten. Geconserveerde doperwten worden naar gelang van de grootte verkocht als extra fijn, fijn, middelfijn en grof.

Bewaren en doppen

Bewaar verse doperwten maximaal 2-3 dagen in de koelkast. Maak ze zo kort mogelijk voor het bereiden schoon, anders kunnen ze melig worden. Dop ze door de peul in de hand te nemen en met beide duimen op de bolle kant te drukken tot u 'knak' hoort. Maak de middennaad met de duimnagel open en vouw de peulhelften open. Schuif met de duim de doperwten uit de peul in de pan. Was de doperwten na het doppen. ¹)

Doperwten combinaties

Verse doperwten met bospeentjes is een klassieke combinatie. Maar verse doperwten passen ook heel goed bij lamsvlees, schnitzels, kip, gepocheerde vis en groenten zoals asperges en bleekselderij. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | 'Margriet kookboek' ¹) ]

[ Beeld: Gayvoronskaya_Yana | Shutterstock.com ]