Rode kool recepten

Rode kool

Rode kool

Rode kool is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Het is een typische bewaarkool: de bewaartijd bedraagt twee tot zes weken. Een kool van gemiddelde grootte weegt 1500 gram. Reken per persoon op 250 gram. Reeds voorgesneden rode kool is in vacuümverpakking in zakjes van 500 gram verkrijgbaar. Reken hiervan per persoon 200 gram. Let bij het kopen van rode kool op de glanzende rode kleur met een blauwachtige waas en op de vastheid van de kool. De bladeren moeten knapperig zijn zonder direct los te laten van de kool. Lekkere combinaties met rode kool: spek, kastanjes, wildgerechten, bloedworst en hachee.

Rode kool met appeltjes

Verwijder de buitenbladeren en de dikke stronk, snijd de rode kool in vieren en vervolgens in dunne reepjes. Was ze en slinger ze droog. Smelt in een pan 40 g boter, doe de kool erin en voeg zout, peper, 1 eetlepel azijn en een scheutje water toe. Sluit de pan en stoof de kool op laag vuur. Schil in die tijd 3-4 zure appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine plakjes. Doe ze na drie kwartier bij de kool in de pan en bestrooi ze met 1 eetlepel rietsuiker. Sluit de pan en stoof nog 20 minuten. Deze kool past goed bij gesmoord rundvlees in een saus en gekookt varkens- en rundvlees. ¹)

Rode kool met kastanjes

Maak de kool schoon en snijd hem in dunne reepjes. Verwarm in een pan 4 eetlepels reuzel. Voeg de rode kool en 20 gepelde kastanjes toe. Schenk er zo veel bouillon bij dat alles net onderstaat, en voeg zout en peper toe. Sluit de pan en stoof de kool 1 uur. Dit gerecht past goed bij gebraden groot vlees of varkenskarbonade. ¹)

Salade van rode kool

Verwijder de grove buiten bladen van een rode kool, snijd hem in vieren en verwijder het witte hart. Snijd de kool in reepjes van 5 mm breed, blancheer ze 5 minuten, dompel ze in koud water en laat ze uitlekken. Leg ze in een slakom, besprenkel ze met 2 dl kokende rodewijnazijn, roer en laat ze 5-6 uur staan. Laat ze uitlekken en maak ze aan met zout, peper en olie. ¹)

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'Wannée kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: HandmadePictures | Shutterstock.com ]