In boter gebakken witte bonen met knapperige kool

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 9
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 blikken grote witte bonen à 400 g
  • 250 g boerenkool of palmkool
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels fijngehakte salie
  • 3-4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • geraspte schil van 1 biologische citroen
  • 30 g pijnboompitten
  • 75 g pecorino of parmezaan

Bereiden

Spoel de witte bonen om en droog ze zo goed mogelijk af met keukenpapier of een theedoek. Snijd de boerenkool grof en blancheer zo'n 2 minuten in 100 ml water met een beetje zout in een koekenpan. Giet af.

Smelt de boter in een grote of 2 kleinere koekenpannen. Verlaag het vuur naar middelhoog als de boter rustiger begint te borrelen. Doe de bonen erbij, ze moeten allemaal de bodem raken. Bak ze aan één kant goudbruin, dat duurt een paar minuten. Bestrooi met salie, knoflook, citroenrasp en zout. Bak de bonen ook aan de andere kant goudbruin. Roer de kool er voorzichtig door en laat alles warm worden.

Rooster de pijnboompitten in een grote koekenpan. Schaaf de pecorino. Maal een paar keer met de pepermolen boven de pan en bestrooi met de kaas en de pitjes. Serveer!

Tips

Voor dit snelle, rustieke bonengerecht kun je zowel palm- als boerenkool gebruiken. De smaak van de salie is op een positieve manier duidelijk aanwezig, vind ik, maar als je twijfelt begin je met minder salie en voeg je naar smaak meer toe. De bonen krijgen een teer knapperig velletje, dus gebruik een koekenpan met antiaanbaklaag.

Kookboek

Het recept 'In boter gebakken witte bonen met knapperige kool' is afkomstig uit het kookboek...

Bonen erwten linzen

Jenny Damberg

In 'Bonen erwten linzen' staan peulvruchten in al hun verschijningsvormen in de hoofdrol. Na een korte introductie over de verschillende soorten bonen en het weken, koken en ontkiemen ervan volgen 60 heerlijke recepten met bonen, erwten en linzen... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Witte bonen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!