Witte bonen recepten

Zie ook

Witte bonen

Witte bonen

Witte bonen worden zowel gedroogd als in blik of glas, soms met tomatensaus, verkocht. Gedroogde bonen moeten ten minste 12 uur in water met wat zout weken. In de snelkookpan bedraagt de kooktijd van witte bonen 20 minuten. Bewaar het kookvocht van de witte bonen en maak er met wat overgebleven bonen een soep van. Voeg aan de soep eventueel een in boter met kerrie gefruite, gesnipperde ui toe.

Hutspot met witte bonen

Zet 1½ kg in kleine stukjes gesneden winterwortels met zoveel water op dat ze voor de helft onderstaan en laat ze 15 minuten koken. Voeg 1 kg geschilde en in vieren gesneden aardappels, 350 g in vieren gesneden uien en 250 g gekookte witte bonen toe en laat het geheel op laag vuur in 25-30 minuten vrijwel droog koken. Voeg tijdens het koken eventueel wat water toe om aanbranden te voorkomen, maar zorg ervoor dat de hutspot niet te vochtig wordt. Roer het geheel door elkaar en breng de hutspot op smaak met zout en peper.

Witte bonen recept

Verhit 25 g boter en fruit 1 gesnipperde ui glazig. Schep 200 g in blokjes gesneden gekookte ham en 1 in blokjes gesneden rode paprika erdoor en laat alles dan nog 3 minuten zachtjes bakken. Pers 1 teentje knoflook erboven en schep alles goed door. Strooi ½ theelepel paprikapoeder en 2 theelepels bloem erover. Schep alles nogmaals goed om. Voeg 250 ml water en 5 eetlepels sugo casa (tomatensaus) toe. Blijf zo lang roeren tot een licht gebonden saus is verkregen. Roer 1 theelepel kruidenbouillonpoeder erdoor en laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen. Laat 1 pot witte bonen van 450 g uitlekken, schep ze door de saus en laat ze warm worden. Serveer in voorverwarmde borden en garneer desgewenst met fijngehakte peterselie.

[ Bron: 'Wannée kookboek' ]

[ Beeld: denio109 | Shutterstock.com ]